Májnd Dö Gep — Mi az a Mind the Gap?

Szintén örökzöld kérdés, a Mind The Gap jelentése. Itt-ott mondtam már, de a londoni metró alapvetően egy nagyon régi hálózat része, és a korabeli építési technikák miatt sokszor a peronok közel sem egyenesek. A baloldali képen látható, hogy miről beszélek, és bár ez a konkrét peron talán a legrosszabb az összes közül, azért a többi sem kiskutya. A gap, magyar fordításban kb hézagot jelent, és igazából erről is van szó az angolban, ami arra próbálja felhívni a figyelmet, hogy a szerelvény és a peron közti lukba(n) nem egészséges eltűnni.

Az egyes vasúttársaságok ennél picit szofisztikáltabb üzenetekkel bombázzák az utasokat, ami jellemzően a “please mind the gap between the train and the platform edge!” összetett mondatkomplexummá alakul, innentől viszont mindjárt egyszerűbben érthető, hogy milyen hézagot kell nem elfelejteni.

Természetesen a különféle tárgyak száma, amin az MtG logo van, végtelen, hiszen a turizmus jó pénz. Egyik kedvencem a Mind The Gap-es tanga. Aki ilyenre vágyik, több boltban is talál, jellemzően Marble Arch/Oxford str környékén.

IMG_20121126_180744

Ellenben a probléma, mármint a balesetek igenis valós problémát okoznak. Egyrészt, ha úgy esik be valaki, hogy abból sérülés van, akkor a vonalon késesek vannak, esetleg az egészet le kell zárni, takarítani, stb. Ez kellemetlen annak is akit több darabban kell kiszedni, meg azoknak is, akik nem jutnak el A pontból B pontba időben. A TfL minden évben új plakátokat készít, amiben felhívja az utasok figyelmét az aktuális statisztikákra, arra vonatkozóan, hogy hányan estek a sínekre, törték össze magukat a mozgólépcsőn stb. Tavaly úgy tűnik 85 sérült volt a metróban emiatt.

Most már mindenki tudja mit jelent a Mind The Gap.

Májnd Dö Gep — Mi az a Mind the Gap?” bejegyzéshez 4ozzászólás

  1. foldip szerint:

    Offtopic: ennyit posztolsz, felteszem nem vagy eppen central Londonban melohelyen? A Cityben a One New Change-ben tokeletes paprikas krumplit arulnak a food marketen chorizo stew alneven :)

Kommenteket kérek!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .