Élet Angliában – Az alapok, témák szerint


[legutóbb frissítve: 2017 november] Kérdezni szabad/javasolt! :) Elég gyorsan válaszolok. – itt jegyezném meg, hogy az ékezetek a Chrome helyesírási elképzelései szerint vannak, adott h az angol gépen egy darab nincs, így előfordulhat, hogy pár dolog picit hibás. Ez nem az én agyi szegénységem, hanem a gépé. Max az én lustaságom…

Tartalomjegyzék:

Indulás előtt több dolgot érdemes végiggondolni, illetve elintézni. Kezdve azzal, hogy érdemes-e egyáltalán kijönni, vannak-e reális lehetőségek, hasonló apróságok. Ezt a bekezdést nem választom annyira két felé, mert csak egy dolgot akarok kihangsúlyozni az elején, a többi inkább bürokrácia.

Többször felmerült már, hogy angolul tudni kell. Sajnos a tudás definíciója ez esetben kénytelen univerzálisnak lenni, más szóval nem árt, ha az itteni környezet is úgy ítéli meg hogy tudsz angolul, nem csak te. A brit koronagyarmat lakosai jellemzően tudnak angolul, leszámítva, hogy a kiejtésük nehézkes, azért tudnak. Ez azt jelenti, hogy ha nem érted meg mi zajlik a BBC-n, akkor körhátrányból indulsz, mert nem tudsz angolul, ők meg igen, és így te nem fogsz munkát kapni. A “rám ragad majd” dolog nem működik. Sajnos nem fog rád ragadni, lejjebb leírtam miért. Az otthoni rendszer többszörösen bolond, elhiteti mindenkivel h egy középfokú tudassál lehet valamit kezdeni. Ez nem igaz. Aki középfokon tud angolul, az itt hatalmasat fog szívni, és ha egy pubban kap mosogatós melót, akkor örülhet, bar a fizuból nem jut messze. A BBC/CNN dolog egyébként abból a szempontból fontos, hogy a helyi nyelvet kell tudni. Az amerikai nem a helyi nyelv, és bár mindenki gyorsan megtapasztalja, hogy a BBC angolt se nagyon beszélik Londonban, legalább van vmi köze a valósághoz. Ha valakinek van Al-Jazeera-ja otthon, nézze azt. Komolyan, nem vicc. Sok nemzetközi tudósítójuk van, akik erős akcentussal beszélik az angolt, ami – viccen kívül – jellemzően pont az, amit itt is találni fogsz.

Alább le van írva bővebben, de az önéletrajz rendbetétele fontos. Ezt ugyan lehet már itt is csinálni, de elveszett, elvesztegetett idő bizonyos megközelítésből.

Ami inkább fontos az a pénzügyi háttér. Erről is sokat írok lejjebb, de, bár lehet az otthoni tízezres BKV/BKK bérlet drága, itt otthoni szemmel minden drága. Miközben a részleteket lejjebb leírom, érdemes fejben tartani, hogy a tömegközlekedés kb £140/hó, a szoba £500-900/hó, plusz kaja, plusz mifene, fizetések pedig jellemzően a hó végén jönnek.

Ha elhatároztuk, hogy pont itt van aranyból a járdaszegély, és az angol is megy, jöhet a bürokrácia.
Otthon le érdemes jelenteni az önkormányzatnak hogy hidegebb éghajlatokra távozunk. Irány tehát az Okmányiroda, 3 hónapot meghaladó külföldön tartózkodás bejelentése. Elvileg elég az ideiglenes is, gyakorlatban viszont, ha haza akarsz menni itteni rendszámú kocsival, jobban jársz, ha a véglegest x-eled be, ebben az esetben le kell adni a szemelyit, megszűnik a magyar állandó lakcímed. Ideiglenesnél ezek megmaradnak, nekem ideiglenes van. Az autó kérdésen valamennyit segíthet a jogsi konverziója, azt már itt kell intézni, és adminisztrációs költsége van csak, nem kell tanfolyamra járni.

TB. Amint külföldön munkát kapsz, ezt az oldalt érdemes elolvasni, nyomtatványokat kitölteni, és elküldeni az OEP-nek. Érdemes kikérni az itteni EHIC-et is (NHS-nel ingyenes) , és lemásolni, es csatolni a levélhez.
Alapesetben nem kéne a NAV-nak szólnod, de érdemes nekik is elküldened a fenti doksit, vagy a visszaigazolást az OEP-tol. Ez is lehet változott időközben, régebben NAV-nak csak a végeleges külföldre távozás eseten kellett szólni, akkor végelszámolást készítettek.

Ha meg gyereked is van, akkor végleges külföldre távozás eseten a gyámhivatalt meg a volt iskolát/ovit is meg kell keresni, sot, meg itteni igazolás is kell, meg környezettanulmány. Ha valakit bővebben érdekel a téma, akkor itt olvashat utána.

Utazási tippek, felkészülés, 0. nap

Kijutás

Szerencsére az EU csatlakozás után a kiutazás és munkavállalás nagyban meg lett könnyítve, hiszen most már nincs szükség vízumra és/vagy munkavállalási engedélyre. Igazából technikailag egy útlevélre van szükség, és kész. Ennek ellenére érdemes a személyit magunknál tartani ha nem csak turistaként jön az ember hanem hosszabb távú tervei vannak, mert az arcképes igazolványra szükség lesz, és a személyi kisebb/egyszerűbb mint az útlevél. Néhány határor néha megkérdi hogy EU-tagok vagyunk-e, illetve h kell-e vízum nekünk. Ezt nem szívatásból teszik, hanem mert sokak fejében a kelet-európai blokk még mindig picit kérdőjel, és hirtelen néha nem tudják hova tenni az országból érkezőket. Nem kell parázni rajta.

Az útlevélnek érdemes még legalább fél évig érvényesnek lennie, de a több jobb. Útlevelet itt is lehet hosszabbíttatni, de egyszerűbb ha otthonról csinálja az ember. Valahol olvastam hogy ha itt csináltatod akkor mindenféle extra költségeket számolnak fel. Ez nem így van (vagyis pár éve nem így volt amikor nekem kellett újítani), extra ktg csak a postaköltség h kipostázzák az itteni címre az új útlevelet, de ha belefér az időbe otthon, akkor lehet érdemesebb.

Brexit-kaki: ezzel egyelőre nem foglalkoznék a helyetekben túlságosan. Pillanatnyilag nincs még megállapodás as EU és az EK között, és amíg nem lesz addig nincs miről agyalni. Emellett szerintem most nem a legjobb időszak kiköltözni, én személy szerint gazdasági visszaesésre szavazok, de szeretek negatív lenni, úgyhogy ez magánvélemény. Ettől függetlenül ha még mindig úgy gondoljátok, hogy itt szeretnétek a jövő egy részét tervezni, akkor per pillanat nincs változás az eddigiekhez képest jogi szempontból.

A kijutás fizikai megvalósulásába nem nagyon akarok belemenni, de azt csendben megjegyzem, hogy a London-közeli alternatív repterek picit kieső helyeken vannak. Ez leginkább akkor kellemetlen, hogyha valaki elhatározza hogy a hajnali 2-es géppel jön, mert akkor baromira nagyot fog szívni a városba jutással. Pár embertől hallottam olyat is, hogy bár londoni végcéllal jöttek, de az olcsóság miatt másutt szálltak le (pl Manchester, stb). Ez igen rossz ötlet, mert a távoli repterekről (leginkább este) Londonba jutni nem csak baromi drága hanem nehézkes és kellemetlen is, emiatt az ötlet kerülendő szerintem. Ha van anyagi keret bejönni Heathrow-ra, az a legjobb. Egyrészt a BA (British Airways) nem számol plusz költséget a csomagokra, csekkolásra stb, másrészt Heathrow-rol kb £2 bejutni a városba metróval, miközben Standsted/Luton el van a fenében, órákig tart bejutni, és simán £15 pluszköltséggel jár. Ehhez kepést egy Leeds-London vonatjegy ha az állomáson veszed meg a nap közepén akkor simán háromjegyű összeg lesz. Fontban.

A repjegyet a legegyszerűbb az interneten megvenni. Ez azért is előnyös, mert szükség lesz előbb-utóbb egy olyan bankkártyára amivel a neten lehet vásárolni, mert a régi Electron kártyákat itt nem fogadják el a boltokban sem. (a logikai összeköttetés a két félmondat között az, hogy a dombornyomott kártyákkal lehet a neten vásárolni, kvázi ha olyanod van akkor az üzletben is tudod majd itt használni, ha nincs, az ciki.)

Az idejutással kapcsolatos alternatív opció az a vonattal, autóval vagy busszal kiutazás, utóbbit nem javaslom, kényelmetlen baromira, és nem sokkal olcsóbb mint egy korán foglalt repülőjegy. Az autózásnak relatíve kevés haszna van. Az anyagi oldalát nem tudom, de itt a használt autók (a fizetésekhez, vmint az otthoni használtató-árakhoz mérten) olcsóak, és jó állapotúak, és nem utolsó sorban a „megfelelő” oldalon van bennük a kormány, ami nem egy utolsó dolog.

Azt feltételezem, hogy mindenki ült már repülőn, de ha tévedek, akkor annyit érdemes tudni, hogy a gépre felvihető csomag mennyisége kb 20 kg, de a pontos méret attól függ kivel repülsz. Több tonna ruhát, ágyneműt, stb. nem érdemes hozni, vannak helyek ahol olcsón lehet tűrhető minőségű ruhát (stb) kapni. Az érkezési oldalon néha találni SIM-automatát, ezt azért javaslom nem használni, mert ha szükség van egy olcsó telefonra akkor egy alap Nokiját (3310 mk2 rúlz) vagy hasonlót minden sarkon lehet kapni SIM-mel együtt. Erről majd írok lejjebb.

Otthon érdemes lejelenti az önkormányzatnak, vmint az adóhatóságnak és az egészségügyi pénztárnak, h külföldre távoztál, egyébként az APEH/NAV piszkálni fog a TB miatt (is).

Pénzügy-fronton lehetőleg érdemes kijönni minimum £1000-1400–tal. Ezt fejenként szorozni ha szükséges…havonta. Az nem gond ha ez otthoni számlán ül, de arról viszont érdemes előre meggyőződni h ezt az összeget külföldön is fel lehessen venni. Az ezres abból a szempontból elégséges, hogyha egy hónapig nem kapsz munkát, ne pusztulj éhen. Reálisan azonban ennyi idő alatt a papírok intézése miatt nem egyszerű munkát szerezni, tehát megkockáztatom, hogy £1000-1400/hó inkább. Úgyhogy jobb helyből összesen minimum kétezerrel számolni fejenként…vagy hárommal. Azt megértem, hogy az otthoni havi nettó 120 ezres fizuból ennyi pénzt elpakolni simán eltart egy bő évezredig, de akkor is fontos/előnyös/szükséges/stb.

Kell-e London?

A legtöbb ember aki kijön Londonba érkezik, azzal az eltökélt céllal, hogy innen nem is áll tovább egy ideig. Ez nem minden esetben a legjobb dolog. Londonnak megvan az az előnye, hogy főváros, emiatt itt van a legtöbb munkalehetőség, valamint anyagi helyzettől függően szórakozási lehetőség is, de azoknak akik hadilábon állnak az angollal és a pénzzel, nem biztos, hogy a legjobb választás. A lakhatási költségek minimum másfélszer nagyobbak mint vidéken, és a tömegközlekedés is drága. Viszont autóra nem kell költeni, ami nem egy utolsó dolog. Videken olcsóbb az élet, a szórakozás, de kevesebb a munkalehetőség, jellemzően picit alacsonyabbak a fizetések, és sokszor hasznos az autó birtoklása, aminek viszont a fenntartása drága.

Londonban egy átlagos szoba havi költsége £400-500 ha nagyon pici és-vagy osztott, és simán 2x annyi is lehet jobb helyeken, a bérlet pedig £140.

A BBC-n egy, 2011 októberben megjelent írásból idéznék egy rövidet:

 • Average monthly rent for two-bedroom home in London is £1,360 – almost two-and-a-half times more than the rest of England
 • Kensington and Chelsea is the highest at £2,714 a month
 • Burnley in Lancashire the lowest at £394 a month
 • Oxford is the least affordable area outside London
 • Blackpool is the least affordable in north of England

Source: Shelter

Szintén a Shelter és a Londonist  2012/04-es elemzésében jelent meg, hogy a legolcsóbb kétágyas lakások akkor az alábbiak szerint voltak:

 • Islington – cheapest £1060 pcm
 • Westminster – cheapest £1365 pcm
 • Tower Hamlets – cheapest £1150 pcm
 • Camden – cheapest £1100 pcm
 • Southwark – cheapest £850 pcm
 • Hackney – cheapest £1000 pcm
 • Lambeth – cheapest £825 pcm
 • City of London – cheapest £1840 pcm

pcm = per calendar month. Ezekben az árakban nincs Council tax, számlák, és jellemzően nem a legjobb helyeken vannak, hiszen ezek a legolcsóbbak. Mivel ezek elég régi adatok, ezért én évente rájuk számolnék 5-10% inflációt (az általános infláció kb 2-3% de a lakhatási költségek mocskosul emelkednek.)

Mint azt hiszem írtam, a bérlet megkezdésekor 6-8 hét kauciót, és egy hónap bérletet előre be kell fizetni, tehát az első havi számla könnyen a fenti összegek háromszorosa lehet. Egy kétszobás lakás bérléséhez ilyen árak mellett £52-60,000/éves háztartási fizetésre van szükség (úgy, hogy még enni is maradjon.)

Egy további dolog amit jó fejben tartani, hogy a vonat mocskosul drága. Egy Luton/London havi bérlet simán £300-400 körül van, a vonatok sokszor késnek, erre pluszban rájön egy TfL bérlet, stb, szóval ne tervezzetek agglomerációval, ha csak nincs rá nagyon nyomós okotok.

Kultúrsokk?

Sokan nincsenek felkészülve arra, hogy Londonban nagyon kevés az angol. Meg a fehér is. Ennek a kettőnek a kombinációja pedig kb elenyésző. Ez sok egyéb mellett azt is jelenti, hogy nagyon sok a muszlim, fekete, és az indiai, és ez azzal is jár nagyon sokszor, hogy bizony az angol nyelvű üzletek száma minimális egyes környékeken. Ez a ‘jobb’ helyeken sem jobb, Kensingtonban pl sok az orosz/arab, csak nekik sok pénzük van, miközben sokszor a többi társuknak kevés. Korábban beszúrtam már pár post-ba egy térképet a Guardianról, amin a fehér britek arányát színezték be Londonban. Kb a 4-es zónán belül alig laktak.
Ez nem csak Londonra, hanem minden nagyvárosra igaz. Kisebb helyeken kevéssé jellemző. A dolog mögött természetesen az áll, hogy nem csak a kelet-európaiak jönnek ide szerencsét próbálni, hanem sokan mások is a világból, és persze mindenki oda siet ahova hiszi, hogy van lehetőség.
Kivédeni ezt kb semmivel nem lehet (max AK47-essel, haha), emiatt muszáj megbarátkozni vele. Az angolok egyébként limitáltan válogatnak a külföldiek közt ha arról van szó h kit kedvelnek és kit nem. Jellemzően mindenkiről viszonylag hasonló a véleményük.

Lakhatás/teendők az első napokban

Mobil

Talán érdemes előbb egy mobiltelefont/SIM-kártyát beszerezni mint szobát. Ez már csak a szobakeresés okán is hasznos dolog lesz. Kismillió mobilszolgáltató van, a nagyobbak az O2, Vodafone, EE, és a 3 [three]. A feltöltős mobiltelefont itt PAYG-nek (pay as you go) hívják, a feltöltés pedig top-up, nem pedig upload. A legolcsóbb PAYG telefonok £15 korul futnak. Ha nagyobb anyagi keret áll rendelkezésre, érdemes valami GPS+adatforgalom-képes megoldást választani, h a Google Maps elérhető legyen. Technikai okok miatt az O2-nek a legjobb a lefedettségen 3G platformon, és az EE a nyerő 4G platformon, de a virtuális szolgáltatók sem rosszak, ASDA, stb. A metróban nincs térerő semelyik hálózaton.

PAYG telefont iratok nélkül lehet vásárolni, semmilyen tényt nem kell igazolj, kifizeted és kész.

A telefontémáról itt írtam többet.

Lakhatás

A lakásbérléssel kapcsolatban már volt egy írásom pár éve, de mivel próbálok valami taktikai sorrendben menni itt, ezért most kb az első heti lakhatási kérdést feszegetem, a többit majd egy külön fejezetben. Mivel a legtöbben úgy jönnek ki, hogy nincs előre lefixált lakhatásuk és munkájuk, ezért az első pár napot jobb esetben ismerősnél, rosszabb esetben spontán töltik valahol. Az ismerősnél verzió egyszerű, mert ha van kinél meghúzni magad, akkor valószínűleg az illető tud tippeket adni arról, hogy mit és hogyan érdemes.

Ha nagyon spontánul zajlanak a dolgok, akkor anyagi háttértől függően megérkezés után érdemes keresni egy netkávézót, és gyorsan rászállni a gumtree-re (gumtree.co.uk), vagy a spareroom-ra (spareroom.co.uk). Utóbbi nem teljesen ingyenes, de annyival jobb is. Fontos, hogy előre pénzt utalni senkinek nem szabad, Gumtreen a megjelent hirdetések/válaszok legalább szerintem fele kamu/átverés.

Ezt írtam már, de mint minden más helyen, itt is sok a kerülendő hely. Ha valami túl olcsó, az okkal olcsó. Nézz korul ha van lehetőséged, nappal is, este is, mérd fel milyen arcok vannak. Ezt annyira komolyan gondolom, hogy amikor 8 év után nyugatról keletre költöztem, minden lakás környékét amit megnéztem nappal, azt megnéztem péntek éjjel is előre. Ha gettó, előre tudni akarom.

Teljes lakás bérlése a picit jobb helyzetben levőknek sem lesz egyszerű mert bankszámla és általában valamiféle munkaszerződés felmutatása kell hozzá, ezért az elején a szobázás reálisabb. Azt érdemes fejben tartani, hogy London többször nagyobb mint Budapest, ezért érdemes nem a halál faszán túl keresni szobát, mert idegesítő, amikor naponta két vagy három órát kell utazgatni egy irányba, amellett nem is előnyös, már csak azért sem mert az itteni metrórendszer nem megbízható, és nem sokat dob a közérzeten ha a lenti negyven fokban kell plusz órákat dekkolni az alagútban, amellett, hogy sokat is utazol. Értelemszerűen minél kisebb időtartamra kell felszállj a járműre, annál kisebb az esélye, h bennragadsz. Amennyire hülysegének hangzik, annyira gyakran fordul elő itt.

Sajnos a bicajozás mint opció a város mérete miatt kérdőjelesen managelhető. Van aki szereti, szerintem szuicid.

Érdemes utánanézni Google Maps-on a szobák elhelyezkedésének, és fontos/érdemes, hogy a jövőbeli lakhely, még ha csak hetekre is maradsz, valahol metróközélben legyen. A buszozás limitáltan poénos dolog, akárcsak otthon.

A jellemző lakhatási forma errefelé a houseshare/flatshare, amikor szobánként egy ember (vagy egy pár) lakik egy házban egy csapat ismeretlennel. Az árakról írtam már, de £400 alatt nem nagyon lehet normális szobát találni. A normális ebben az esetben kb 4m2, ami lássuk be baromira a legalja mindennek. A single/double room az ágy szélességét jelzi [75cm vs 130cm], nem a bentlakók számát. A shared room vagy twin room viszont osztott szobát jelent. Azt természetesen érdemes megkérdezni, hogy az árban mi foglaltatik benne (elsősorban a számlákra, illetve a council tax-re gondolván). Érdemes továbbá megkérdezni/-nézni h van-e mosógép, mi a helyzet a cigizéssel (ha releváns), stb.

A fizetés előre kb 2-4 hét kaució lesz.

Ha sikerült valami lakhelyet fixálni, érdemes papírt kérni az előlegekről. Megint csak anyagi háttértől függően érdemes nem osztott szobába menni, és lehetőleg nem magyarokkal lakni. A landlord se nagyon legyen magyar – jót még nem hallottam róluk. A házak udvarát érdemes megnézni, ha nagyon retkes, akkor a ház is olyan lesz. A „tiszta udvar, rendes ház” szlogen itt is él. A lakótársakkal érdemes picit beszélgetni ha mindenki tud angolul. Az indiaiak nem problémás nép, csak büdöset főznek. Jobban érdemes figyelni a fekákkal, illetve a nagyon tré fejű arcokkal általában. Volt egy ukrán-orosz-svéd-zsidó lakótársam valamikor a legelején (ezt így mindet egyszerre egy személyben), nem az volt a baj, hogy a gyerek honnan jött meg mekkora orra volt, hanem, hogy 14 (tizennégy) doboz sört tolt be egy este, aztán mivel rasszista állat volt szétverte a füvező (egyébként őszintén erősen liberális hajlamú) szikh gyereket a házban.

Teljes lakást (elvileg) csak ügynökségen keresztül lehet kivenni, ehhez credit check kell, ami azt jelenti, hogy legyen egy ideje bankszámlád, és kell egy full-time munka lehetőleg minden embernek aki a lakásban lesz, valamint valamiféle referenciát is szoktak szeretni. Az elvárt nettó jövedelem a lakásbérlés esetében a lakás költségének másfél-kétszerese. A lakásbérlés drága játék, mert itt már 1-2 hónap kauciót kérnek, ami egy £1100-as lakás esetén ugye simán lehet £2200, plusz ugye az első hónapot be kell fizetni költözéskor. Ha ez nem lenne elég, akkor az ügynökség is leszed pár száz fontot járadék címszó alatt. A kauciót kiköltözéskor visszakapod, ha nem amortizáltad le a kecót.

A lakásvásárlásról nem írok mert szerintem az mindenkinek odébb van, emellett nagyon keveset is tudok róla.

Bankszámla

Bankszámlára mindenképp szükség lesz. Ez egy cumis ördögi kör, mert számlához lakcímigazolás kell, ahhoz meg munka, ahhoz meg számla. Régen volt HSBC Passport számla, ma már nincs, azzal lehetett kiskapuzni. Amit lehet csinálni inkább manapság, hogy otthoni számláról fizetni mindent amit kell, aztán melót találni, plusz a bérelt szoba házában átiratni a villanyszámlát a saját nevünkre (lehetőleg 2 különböző számlát, ami nem mobilszla, mert kettő fog kelleni a bankszla nyitáshoz), aztán azzal elmenni vmelyik bankba, és onnan egyszerűbb. Metro (Bank) talán a legjobb manapság.

Munkakeresés

Természetesen mivel ingyen picit necces megélni, valamilyen bevételi forrásra szükség lesz. Londonban több a munkalehetőség, de nagyobb a verseny is, amellett pedig a város hatalmas. Érdemes előre elgondolkodni azon, hogy mit is akar csinálni az ember. Ezt persze erősen befolyásolja, hogy mennyire tud angolul az illető, mihez ért, mit akar, és hová kerül (melyik városba). Alapjában javaslom, hogy akinek nincs középfokú (nyelv)tudása, az ne jöjjön ki, kivéve ha boldog a legalapabb melókkal, és azzal, h majdnem biztos, h senki nem fog hozzászólni mert olyan környezetbe fog kerülni ahol szintén senki nem jó angolos. (Ellenpéldákat hallottam már de ritkábbak mint a sárga hollók).

Mindenki döntse el magának h ez jó vagy rossz hír, de a magyar végzettségekkel nem törődnek túl sokat. Ez egyéb iránt általános dolog, mármint a speciális szakmákat leszámítva itt nem fontos hogy a végzettséged egy vonalban legyen a munkával. Pl lehet történelemszakos és dolgozhatsz marketingben, ha úgy látják h van hozzá képességed. A releváns gyakorlati tapasztalat mindennél fontosabb, egy MA-képzés megléte teljesen irreleváns.

A gazdasági átrendeződés miatt az építőiparban mostanság sokkal nehezebb elhelyezkedni mint pl 2007 előtt volt. Szintén nehéz idők várnak a frissen végzett egyetemistákra. Fizikai munkásokat általában keresnek mindenfele, hosszabb-rövidebb időre is. Ha nincs semmi jobb, a Meki általában beválhat, már ha megfelel, de azokkal a munkákkal ahol órabért fizetnek érdemes csínján bánni, mert nem mindig lesz meg a heti 40 óra, néha sokkal kevesebbet kapsz.

A munkakeresés folyamata maga leginkább online történik, esetleg be lehet jelentkezni mindenféle ügynökségekhez is. Online érdemes a monster-t, valamit reed-et, topjobs-ot, és linkedin-t használni. Specializálódott területeken (pl orvos/ gyógytornász stb) vizsgát kell tenni, nem csak angolból hanem gyakorlati tudásból is.

Az egyszerűbb munkák esetében a helyszínen kell kopogni önéletrajzzal a kézben. Sok boltban/étteremben ki van írva hogy staff wanted, és hogy hogyan kell jelentkezni. Ezen estekben gyakran kikéred a managert, és ha rád ér akkor elbeszélgettek picit.

Önéletrajz

Az önéletrajzról annyit, hogy erősen különbözik az itteni rendszer a magyartól. Egyrészt a törvény előírja hogy semmit nem szabad rátenni a CV-re ami negatívan diszkriminálhat. Elvileg. Persze ha magyar egyetemen végeztél és nem John Smith a neved hanem Kovács János akkor jó eséllyel kiszúrják h nem vagy angol. Ez kb rendben is van, de pl fotót nem szabad mellékelni, valamint nem lehet feltüntetni a születési dátumot sem. Úgyis kiderül kb a tapasztalataidból h hány éves lehetsz. Magyar telefonszámot ne tegyél az önéletrajzra mert sosem fognak felhívni, és az se árt ha valami kommersz emailcímed van, pl gmail/hotmail, nem pedig olyan aminek .hu a vége.

Abba nem akarok belemenni, hogy pontosan hogyan kell önéletrajzot írni, de az otthon divatos „EU-konform” önéletrajzokat itt kivágják lendületesen a kukába, szóval ne úgy.

Elég erős tapasztalatom, és mások is ezt mondják, hogy ami nem nemzetközi, az nem fontos. Ezt úgy értem, hogy hiába végeztél otthon kitűnőre az ELTE-n, esetleg Közgázon/Corvinuson, az önmagában itt senkit nem fog érdekelni, hogy ezek otthoni színvonalon jó egyetemek. Az első munkáknál előírás a diploma, de egyébként a gyakorlati tapasztalat fontosabb, hogy el tudd adni magad az interjún, stb. A magyar oktatási rendszer rákfenéje, hogy gyakorlati tárgyakat oktatnak elméleti szinten. (Pl marketing, stb, divatos dolgokat mármint.) – ha valaki még nem dolgozott, gyorsan rá fog jönni, hogy az ilyen területeken a munkának kevés köze van a tankönyvhöz. Ha egy interjún nem tudod feltalálni magad, nem jó. Ellenben az önéletrajznak azt kell sugallnia, hogy csináltál valamit, ami által több leszel mint mások.

Mire gondolok: az enyémben pl ezek vannak/voltak:

• I translated most of Facebook into Hungarian in my spare time. According to FB, though that was in 2007, even as of now they’re viewed around 50 billion times (!) a month. I did over 20k words/phrases at the time. For fun.
• I used to own and run the biggest public transportation related website in HU.
• I’m a member of the Mensa High IQ society.
• I’m an INTJ on the MBTI grid.
• I lived in NZ for 7 months, only to find it was a bit too quiet and shaky for me. [we had a 7.8 earthquake 2 weeks into my time there]
• I’ve coded my own app that can be purchased on Google Play
• While visiting Chernobyl, I’ve been bitten by several (irradiated?) mosquitoes, yet I haven’t turned into Mosquito Man. Marvel Comics lied. (Yes, I’ve really been there.) – also been to the DPRK (N. Korea)
• Pre-empting interview questions, animal I’d like to be: vulture, character I can most associate with: Marvin from THHGTG. I have a brain the size of the planet and most probably a personality prototype as well.
• The QR code on the right is a “scannable” a business card.

Mi vagyunk a NI lovagjai

(gyk. Gyalog galopp.) A munkavállaláshoz szükség lesz egy NI [national insurance]- számra, ami a magyar TAJ-szám és adószám hibridje kb. Az első interjúkhoz nem lesz rá szükség de a fizetéshez már igen. Emellett a munkaadók jó része nem szereti azokat az embereket akiknek nincs NI-számuk vagy legalább az igénylés nincs folyamatban. NI numbert a helyi jobcenterben kell kérni, akiket viszont telefonon kell felhívni. A JC amolyan állami munkaközvetítő iroda, ahol az ilyen jellegű adminisztráció zajlik. Az NI-hez le kell zavarni egy interjút, ahol meggyőződnek róla hogy nem lopni jöttél az országba. Ehhez angolul érdemes tudni, bár lehet kérni tolmácsot, de megmondom őszintén ha nem érted mi zajlik az interjún akkor jo eséllyel nem fogsz munkát kapni semerre. Fontos tudni, hogy az interjú a kérelemtől számítva akár 2 hónap múlva is lehet (és ezt sajna nem te döntöd el), és ezután akár másfél hónapig is eltarthat amíg megkapod az NI-számot. Ennyi ideig jellemzően egyik fázis sem tart, de azért nem két nap lesz az átfutási idő. Erről több infó angolul itt: https://www.gov.uk/apply-national-insurance-number

Pénzügyek

Fizetések, adók

Természetesen Angliában nem euróban számolunk. Ez az Egyesült Királyság többi részére is igaz. Bár ez keveseket fog érinteni, de a skót/ír font máshogy néz ki mint az angol, de ettől függetlenül mindenütt el kell fogadják. Ez elvileg működik is, de sokszor a kis boltokban ezzel nincsenek tisztában. Ha nagyon akarod, hívhatsz rendőrt aki megmondja h neked van igazad, de néha egyszerűbb keresni egy angol fontot a pénztárcában ha van.

Fizetést bankszámlára szokás utalni, néha csekken, a készpénz picit illegális szokott lenni. A feketemunka nem jellemző, a minimálbérre bejelentés meg mégannyira nem. Ez azért is van így mert az itteni adózási rendszer kevéssé elnyomó. Sávos adózás van, a fizetéseket jellemzően éves bruttóban adják meg (pl £25,000), vagy órabér bruttóban (£7.50), az adózás pedig attól függ, h mennyi a fizetésed. Mivel mint mondtam sávos a rendszer, ezért ha pl fellépsz a felső sávba (£35,000 felett), akkor csak a limitet meghaladó összeg után kell magasabb adót fizess. A minimálbér aktuális értékét itt találod, de ha órabérre fizetnek akkor jellemzően olyan munkád van/lesz, ahol nincs meg a heti 40 óra. Ha jobban érdekelnek a részletek, katt ide: http://listentotaxman.com/index.php

Tudásszinttől függően az éves bruttó fizu simán lehet £17-22,000 már az elején is, ha fiatalként jón ki az ember, és tudogat angolul. Normálisabb állások esetében ennél jóval többet is össze lehet szedni, leginkább némi itteni tapasztalattal. A <£35,000-es sávban a teljes levonás kb havi 20% körüli, picit több. Én úgy számoltam egyszer hogy évi bruttó £1000 = havi nettó £60 kb. A 35k sáv felett már nem ennyire kedvező.

Jellemzően egyébként a harmincezres kategória is simán elérhető pár év után ha jól tudsz angolul. Nekem az a személyes tapasztalatom, h arányaiban itt annyi pénzt kapsz mint otthon: magyarul ha otthon csak minimálbért tudtál összekaparni akkor valószínűleg itt sem leszel halálra fizetve, de pl ha otthon magas fizud volt (pl nettó 400k HUF/hó) akkor itt is jobban megleszel.

Költségek

Lakhatás és közlekedés

A lakhatási költségekről írtam már pár szót, de alapjában érdemes azzal számolni, hogy Londonban egy szoba £500-800/hó, a bérlet £140/hó. Lakás az előbbi duplája, alsó hangon; inkább több. Számlák egy egyszobás lakás esetében (/hó): council tax £100, villany £90, víz £20, telefon+net £45+. Van emellett egy úgynevezett TV licence is ami £130/év/TV, ha elkapnak h nem fizeted akkor egy ezres a bírság – persze fontban.

Még a közlekedésről annyit, hogy a távolsági vasúti közlekedés nagyon drága. Egy oda-vissza jegy vonattal kb 50km távolságra £25+. Az autó fenntartási költségeit nem ismerem túlságosan de egy liter benzin kb £1.40 mostanság. A biztosítás drága, de maga a használt autó relatíve olcsó.

Ruházat

Az ÁFA most éppen 20%. A mindennapos költségek tapasztalataim szerint jellemzően olcsóbbak ha dolgokról van szó, és drágábbak ha szolgáltatásokról van szó, mint otthon. Pl ruhákat a Primarkban baromi olcsón meg lehet kapni, és bár a minősége nem lesz a legjobb, de a ruhatárat komolyan fel lehet tölteni kisebb pénzből. Pl pólók £2-£5, nadrágok <£10, pulcsik szintén hasonló árakon. A normálisabb/márkásabb ruhák természetesen többe kerülnek de sokszor olcsóbban még átszámolva is mint otthon, azt pedig érdemes fejben tartani, hogy itt azért sokszor magasabb az elkölthető fizetés mint otthon. Tehát egy £200-as télikabát kevéssé vág fejbe mint otthon 66k forintért ugyan az otthon. Mindenesetre javaslom, hogy azok akik úgy jönnek ki hogy nincs túl komoly megtakarításuk inkább itt vegyenek ruhát mint otthon, olcsóbb lesz és nem tomi tele a bőröndöt.

Étel-ital (boltban, étteremben)

Az ételek (boltban) jellemzően olcsóbbak ha félkészen veszed meg őket, és jellemzően nincsenek tele E-számokkal, sőt a legritkább esetben van tartósító es/vagy színező a hűtött ételekben (kivéve ha ubernagyon olcsón veszed meg az Icelandban pl, de az egy külön tészta.). Pl az úgynevezett ready meal-ek, amiket csak meg kell mikrózni, kb 400g-s kivitelben, adalékok nélkül £3 korul vannak. Dragúbbak az alapanyagok viszont, pl a hús, és fűszerek rendesen többe kerülnek mint otthon. Gyümölcsök elég drágák szerintem, bár nem tudom hogy otthon mi mennyibe fáj pontosan. Az akciók gyakoriak, ezért ha valaki anyagilag picit érzékenyebb, elég jó ajánlatokat lehet kifogni. A főbb kajabeszerzési helyek a Tesco, Sainsbury’s (picit drágább), ASDA (olcsóbb), Morrisons (nem igazan ismerem), Iceland (baromi olcsó de olyan is), valamint a felsőbb végletben Marks&Spencer valamint Waitrose. Utóbbi elég drága de nagyon jó cuccokat árul.

Az otthoni pékség-jellegű helyek nem jellemzőek, mert itt azok felsőbb kategóriás dolognak számítanak, ezért friss pékárút inkább a nagyobb üzletekben lehet beszerezni. Hentesek inkább megint csak a nagyobb üzletekben vannak, de ha valakinek nagyon piacolnia van vágyása, azért könnyű megtalálni ezeket is, eldugva nincsenek, csak kevéssé jellemzően talán (plusz drágábbak is.)

Az éttermek elég drágák, de az első időszakban valószínűleg nem lesz releváns probléma. Londonban egy normálisabb helyen simán el lehet költeni fejenként £30-40-t ha van benne valamennyi ital is. Bulizás pénztárcafüggő, határ a csillagos ég. Valamikor voltam egy bárban ahol lehetett kapni £12,000-ért egy üveg pezsgőt és £2,000-ért üveg vodkát is.

A műszaki cikkek jellemzően olcsóbbak mint otthon, leginkább pl Amazonról beszerezve. Utóbbit érdemes.

Gyerek

Erről nem sokat tudok, de azért pár dolgot hallottam. Miközben otthon elvileg ingyenes az ovi/bölcsőde, itt elég komoly pénzbe kerül. Érdemes havi ezer fonttal számolni csak a „tandíjat”. Erre persze rájön egy csomó más költség is. A bébiszitter hasonló összegbe fáj, hiszen normál fizut kell adni neki, és ha a korábbi £6.08-t veszed alapul (per óra), az drága biza.

A GYES itt elég gyenge, megint csak limitált a tudásom a témában, de általában 6 hét fizetett szabi jár, ami után pár hónapig csökkentett fizut adnak, majd talán fél év után semmit. Ez persze az alapellátás, de még a jobb helyeken sem divat nagyon eltérni tőle.

Nyelvtanulás

Sokan persze azért (is) jönnek ki, hogy az angoljukat picit rendbe szedjék. Ez egy igen nemes ötlet, de sokkal bonyolultabb mint amilyennek hangzik, leginkább ha az ember hadilábon áll az angollal, és nem három hétre jön ki a nyáron angolozni hanem picit komolyabban képzeli és/vagy idősebb.

A gond abból akad, hogy olyanok akik nem tudnak angolul, jellemzően olyan helyre kerülnek majd ahol más sem tud. Ez értendő mind a lakhatásra, mind a munkára. A bébiszitting/pubban dolgozás sem sokat segít, mert az előbbi esetben kb addig fog terjedni a kommunikáció, h „Abull Ahmedke ne szarj a bili mellé”, utóbbi esetben meg odáig hogy kiszolgálod az illetőt és kész. Lakhatás esetében az olcsó szállásokra jellemzően külföldiek mennek, akik azért vannak pont ott, mert többre nincs pénzük. Innentől meg ördögi kor a dolog. Sokan elmennek magyarokkal lakni, ami megint csak többszörösen rossz dolog, mert kimaradsz nem csak a nyelvtanulási lehetőségből, de kultúrákkal szembesülésből is.

Természetesen az sem sokat segít, hogy azok akiknek nincs sok pénzük nem nagyon tudnak beiratkozni nyelvtanfolyásokra sem. Ilyen esetekben a tv-nézés és lehetőleg minél többet beszélés segíthet elérni egy olyan szintet ahonnan már megy magától is a dolog.

Reklámok

Élet Angliában – Az alapok, témák szerint” bejegyzéshez ozzászólás

 1. 1000 gbp? Jaaj! Ha barmit elvallasz, fizikai munka mufajban, barhol, barmilyen feltetellel, es angolul is jol tudsz – ergo 1 honapon belul kapsz munkat, tehat +5 heten belul megjon az elso fizud, akkor 500 a szoba + 500 kaucio + 2 havi berlet 130*2 + kaja kb. heti 40 font szor ugye 17, es 1-2 ruha 100, telefon!, az annyi hogy a 2000 font a minimum, akkor ha eszmeletlen ugyes vagy, nagyon jol el tudod adni magad, es ismetlem BARMIT elvallasz, barmilyen munkaidoben, barhol, barmilyen feltetellel. Szellemi munka eseteben minimum 8-10 000 (igen, az tobb mint 3 millio forint, tudom) es fel ev! Hogy miert? Mert nem kapsz azonnal munkat, es mert minden ismeretsegeken keresztul zajlik, ott kell lenned a helyeken. Egyetertek a cikkiroval: ezt egy otthoni 2-300 000 ezres fizetesbol evekbe van osszesporolni, a befektetes viszont 1 even belul megterul.

  • Az ezres nagyon alap. Valoban igazad van abban, hogy talan a tobb reálisabb. Ez inkabb ugy jon ki, hogy az elso honapban uberolcso szobában lakik az ember, mondjuk a koltség 350-400/hó, plusz 2 hét kaució, és PAYG Oyster, teszkogazdaságos kaja, és levegon kivul mast nem venni. Persze nem egyszeru.
   Szellemi munkához igen sok szerencse kellhet. Vannak rá példáim és ellenpéldáim is. Ismeros kijott hozzám januárban, a padlón csovezett, és másfél hónap alatt talált munkát. Itt most inkább az utóbbi a releváns, mármint h nem tartott neki fél évig. Meg természetesen sokaknak valóban sokáig tart.

   • Ismeros harom het alatt talat munkat, édesem. (Más kérdés, hogy a kaució miatt, amire már nem volt kerete, valóban másfél hónapig lakott nálad.. :oD )

    A bejegyzést egyébként imádom. Csak 9-10 hónapot késtél vele. :oP

    x

 2. Andi szerint:

  Mi Wales-ben lakunk a párommal és a kisfiunkkal. Itt a bölcsőde 3 év alatt teljesen fizetős (140 pound/hét, vagy 32 pound/nap), 3 év felett 2 óra ingyenes /nap. Én gyed-en vagyok jelenleg, amit otthonról kapok, és a kisfiamat a 3. évét betöltve szeretném bölcsibe járatni (még így is nagyon drága lenne), és én gyes mellett szeretnék némi pénzt keresni.

  Kérdésem lenne arról, hogy milyen papirokra lenne szükségem ahhoz, hogy itt helyben hetente 2x piacon áruljak pl. gyerekruhákat?

  • Hmm jó kérdés – technikailag nem tudom, mert ezzel nem kerultem kapcsolatba eddig de ismervén az angol rendszert egyreszt valoszinuleg szukseg lesz egy magánvállalkozóira (sole trader/self employed, errol a HMRC oldalan lehet talalni dolgokat) az adozas miatt, valamint egy licensz fog kelleni a piactól hogy ott kiállíthass. A vállalkozói elég egyszeru ha jol tudom, van egy regisztrációs koltség, de amennyire hallottam, nem szívóznak sokat szerencsére.
   Valoszinuleg ennek helybérleti díja is lesz, de ezt azert erdemes inkabb a piactól megkérdezni mert nem hiszem hogy általános/univerzális jogszabályok vonatkoznak erre. Azt is meg kell kérdezd majd, hogy a piaci pultot/kiállítóhelyet kinek kell biztosítania, karbantartania, stb.
   Sok sikert! :)

 3. Gabby szerint:

  Üdv!

  Szerinted 40 évesen ,alap angollal érdemes még elindulni? Van esélyem még munkát kapni?

  Köszönöm a blogod,rendszeresen olvasom :-)

  • Hello!
   Orulok hogy olvasod/tetszik :)
   A kerdesre a valasz, hogy attol fugg milyen munkat es megelhetest szeretnel, jonnek-e gyerekek, stb. Az a helyzet hogy alap angollal altalaban csak alap munkakat lehet megfogni, amik a vendeglatoiparban vannak (pub, rosszabb esetben konyhai/mosogatos stb). Ezek jellemzoen minimalber korul fizetnek, órára, sokszor shiftmelók, tehat nincs mindig meg a negyven óra/hét es nehez feltorni beloluk az angol nelkul, ezert eleg sok energiabefektetést igényel. Emelett ebbol a penzbol csak egy szobat lehet berelni legtobbszor, olyan helyen/emberekkel akik mellett nehezen fog fejlodni az angoltudas. Ezzel nem azt akarom mondani, hogy a valasz ‘nem’, hanem hogy ha ez megfelel, akkor igen, ha nem, akkor nagyon bele kell fekudni az angolozasba es a kultura megertesebe amint idekerul az ember, es par even belul egy normalisabb eletszinvonalat el lehet esetleg erni vele. Remelem ez segitett. :) Ha vannak gyerekek is, az problemasabb mert a gyerekek ‘fenntartasi koltsege’ legalabb egy havi ezres ha nincs veluk otthon valaki.

 4. Szia,
  én tegnap voltam a Cambridge Advanced vizsgán – valszeg nem lesz meg, mert a readingen elhasaltam, a többi nagyon jól sikerült, plusz az internalbasis a blogom, ahol angolul irok mindenféléről – és 6 évig dolgoztam Retail Account Managerként a bankszektorban, van angol ref levelem is a cégtől. Szerinted van esélyem a szakmámban elhelyezkedni odakint?

  • Hello,

   A CAE jó alapnak, azzal szerintem mar eleg sokra lehet menni es hasznos is. A banking szektorbol nem sok tapasztalatom van, de megprobalni mindenkepp erdemes. Esetleg probalj meg feljelentkezni par Monster-jellegu weboldalra, csinalj egy jo oneletrajzot elotte (ne legyen benne hogy hany eves vagy, nem kell foto es lehetoleg probalj beszerezni egy angol simkartyat a telszam miatt, kerj meg egy itteni ismerost h postazzon egyet), es nezd meg hogy van-e kapás :) Sok sikert!!

 5. Gabby szerint:

  Köszi a válaszod,

  Amit írtál:” de pl ha otthon magas fizud volt (pl nettó 200k HUF/hó) akkor itt is jobban megleszel.” kategóriába tartozom itthon,ez ad egy kis reményt :-) Vannak gyerekek (13/15),egyelőre természetesen nélkülük mennék,annyi előnyöm talán van,hogy már 2x jártam az országban és a testvérem kint él már 4 éve,tehát nem teljesen 0-ról kellene kezdeni…De így is gondolkodom már egy ideje,közben angolt tanulva. Már csak egy kis “lökés” kell,amit lehet,hogy az írásaid fognak megadni :-)))

  Üdv

  • Az hogy a testvered itt el hasznos lehet, leginkabb ha meg tudsz huzodni nala. London nagyon draga, es videk sem olcso magyar fizukkal nezve. Az angol valszeg a legfontosabb, javaslom minnel tobbet hallgatni, lehetoleg nem filmeket hanem hireket mert az realisabb. Ha londonba jossz ugysem fogsz angol emberrel talalkozni, itt alig vannak. :) Szurkolok :)

 6. Kedves Viktor,
  köszi a tippet! Jelentkeztem egy Mortgage Consultant pozira Brightonba a monsteren keresztül- magyar szám, magyar cim – és irt is másnap a Sales Manager, hogy nagyon jo a CV-m /nincs benne se kép, se születési dátum/, és irta, hogy nem tudja hogyan tudnék kimenni interjúra, de ha lesz egy kis időm, hivjam majd fel. Ez péntek délután történt, holnap fel is fogom hivni.
  A HSBC-vel kedden lesz telefonos interjúm, ők már hivtak egyszer telefonon, de bevallom, a felét nem értettem annak amit az angol csávó mondott. :) Szoval nemrég kezdtem el pályázni, de azért szerintem van esélye az embernek, bár talán angol cimmel és telszámmal még nagyobb lenne…

  • Hello ujra,
   Az jo ha magyar elerhetoseggel is mukodik. Angol elerhetosegekkel biztosan jobb lenne mert sokan nem akarnak kulfoldon levo emberekkel bajlodni akkor amikor itt is annyi van hogy Temzét lehet rekeszteni veluk. Mindegy, nezd/vard meg hogy megy ez a ketto, aztan ha esetleg nem jon be akkor egy angol sim-et valahogyan szerezni.
   Brighton nem rossz hely egyebkent, viszonylag elheto, mar amennyire jartam arra. Meg persze ott a tengerpart is.
   Szurkolok a HSBC-hez is. Gondolom az Canary Wharf lenne.

 7. Haka szerint:

  Sziasztok. Bar juniusi az utolso iras, van egy kerdesem hozzatok. Mi az elmult 8 evben Ujzelandon eltunk ami egy nagyon kiraly hely. A lanyunk most 13 eves,gerincferdulese lett es ott csak muteni tudtak volna,nem volt alternativ kezelesre mod. Ezert sajnos vissza kellett jonnunk Mo-ra hogy egy specialis gyogytornat megtanuljon es korzettet is kapott. Elkezdte a heten az iskolat de mar most utalja az egeszet pedig egy nagyon okos es jo gyerek de magyarul nem erti az iskolai dolgokat hiszen nem itt nott fel es zelandon imadta az iskolat. Ez azert magyar gyerekekrol altalaban nem mondhato el. Mivel egy evben tobbszor is kell kontrollra vinni, nem mehetunk tul messze, de konyorog hogy vigyuk el Angliaba ami sok szempontbol hasonlo zelandhoz. Nekem fodrasz vegzettsegem van es festek is,most eppen mandalakat regi bakelit lemezekre /nagyon jol neznek ki/, a ferjemnek van vendeglatos vegzettsege, tobbfele vallalkozasunk volt zelandon is /kis kavezo,gyerekturi/ es elotte Mo-on is. Azt gondoljuk hogy valami kis varosba mennenk,nem tul dragaba,akar csak szerenyen eldegelni,a lenyeg hogy a gyerek boldog legyen. Talan nem is vegleg hisz a szuleink is idosodnek es talan majd szukseguk lesz rank. Szerintem van eselyunk allast talalni,en szinte mindenhol latok ferfifodrasz hirdetest es gondolom a parom is talalna valamit hiszen egy okos es kedves pasi,mindenki szereti. Sokba kerult a visszakoltozes,a kontener,es az ittlet az elmult honapokban,elvitte a tartalekunkat,viszont jocskan van tapasztalatunk. Mit gondoltok,menne a dolog? A ferjem menne elore egymaga. Keresne melot mindkettonknek. Van barkinek kisvarosi-elet infoja?
  Koszi elore is

  • Hello,
   Nem nagyon irom mostansag a blogot mert nem tortenik sok az eletemben de azert itt vagyok! :)
   A kisvarosi eletrol relative keveset tudok, bar gondolom mivel sokat eltetek uj-zelandon ezert valoszinuleg tudtok angolul, ami valoszinuleg a legfontosabb. Videken olcsobb a lakhatas, £600 korul valoszinuleg egy akkora lakast siman lehet berelni amiben elfer ket felnott es egy gyerek es meg hely is marad. Vannak olcsobbak is persze. Londonban termeszetesen ez keptelenseg. Mondjuk laktam Oxfordban egy evet, arrol tudok meselni, de nem sokban kulonbozik a nagyvarostol, csak kell auto esetleg.
   A vendeglatas mindig mukodo dolog, bar viszonylag erdemesebb esetleg mondjuk Kentben vagy valahol a tengerparton probalkozni,mondvan turizmus, mert egy nagyon eldugott telepulesen nem tudom mennyire van allando igeny ra. Az iskolarol keveset tudok, leginkabb arrol hogy a tanev kozepen mennyire lehet beiratni gyerekeket, ezt a rendszer hogyan fogadja, stb. Az angolok mondjuk viszonylag flexibilisek szoktak lenni.
   Remelem osszejon es sikerulni fog!

   • Haka szerint:

    Szia Viktor,
    Koszi hogy ilyen gyorsan irtal. Te most Londonban elsz? Mi kineztuk pl. Newquay-t, eleg jopofa. Szeretjuk latni a tengert is ha lehet, vagy legalabb kozel van. Zelandon Nelsonban eltunk, hasonlo. Csak az ido sokkal jobb. Ha barmit tudsz a sulis dolgokrol, amit pl. emlitettel, orommel vennem. Persze csak ha van idod es kedved. No pressure. Gondolom azert nem lenne gond beiratni evkozben sem, angolul anyanyelvi szintu a gyerek. Zelandon nott fel 5 eves koratol. Magyarul alapszinten mert elegge vegyes nyelvet beszel velunk. Alig varja hogy menjunk, mi is de azert kicsit tobb zseton nem artana. Sokba kerult a visszakoltozes. Mi a velemenyed arrol hogy a parom elore megy,esetleg innen jelentkezik allasokra? Kivitelezheto? Te miota vagy kint? Csalados vagy? Nem szemelyeskedesbol ,csak szimpatikus vagy es tetszett a blog. Nezelodunk a neten most infokert,igy talaltalak. Ha barmi eszedbe jut, megkoszonom. Jo hetveget! J.

   • Hello!

    Semmi gond :) Igen Londonban, lassan 5 eve leszek kint, igaz Oxfordban kezdtem egy évet. Newquay-t nem ismerem, tudom h letezik, de ennyi, nem voltam arrafele. Valoszinuleg ha a parod kijon elore az jobb mintha otthonrol jelentkezget, mert magyar szammal nehezen fog interjukat kapni. Legalabb picit fel tudja deriteni a terepet, korbenezhet, megkerdezheti a helyi iskolat hogy mik a procedurak, beszerezhet egyes papirokat, stb. Ez valoszinuleg a legcelravezetobb, mert a helyi szokasok kulonbozhetnek az altalanos szabalyoktol. Ameg te/ti jottok utana addig esetleg kivehet egy szobat, nem tudom mennyire van anyagi kapacitasotok, aztan majd ha talalt melot meg jottok ti is akkor kivesztek valami nagyobbat egyutt. NQ gondolom nem annyira draga mint London. A sulirol nem nagyon hiszem hogy fogok tudni sokat, mert nem jar senki ismerosom iskolaba, nincs csalad itt kint :) Amellett en meg a kisgyerekek picit ket kulonbozo vilag. :) udv

    Viktor

  • Szia Haka!

   Ha már kisváros és tengerpart, akkor esetleg érdemes lehet megfontolni Eastbourne-t is.
   Rengeteg szálloda és egyéb vendéglátóhelyek, viszont érdemes figyelembe venni, hogy itt télen a vendéglátásban, főleg szállodák esetében alig van élet. A parton 1-2 szálloda kivételével bezár az összes.
   Fodrászat: http://www.cellys.co.uk/vacancies.html gyakran keresnek embert, jelenleg is! ha nem zavar, hogy ha jól tudom, a tulaj török, a barátnője magyar és a cég nevében az “international” szó szerint így van, a fodrászok mind különböző nemzetiségűek. Jó lehet legalább ugródeszkának, aztán a jó angoloddal gondolom majd nevesebb helyet is találhatsz.
   Gyerek-ügyben sajnos nem tudok nyilatkozni, ez még előttünk áll, még én is csak most tájékozódom. Lányodnak jobbulást és sok sikert, akárhogyan is alakul!

 8. Haka szerint:

  Szia Viktor,koszi az infokat. Nem gond hogy suli-ugyben nem sok a mondandod, a lanyunk 13 elmult, elboldogul egyedul, foleg angol kozegben. Szoba kerult Dover is a nezelodesunk soran. Szerintem talalnank melot, talan konnyebben mint itt most Mo-on. Total siralomhaz ez itt. Es nem is perspektiva. Intezkedunk hogy legalabb az Adam menjen minel hamarabb. A csalad kibukik majd tuti de megis kozelebb van mint zeland. lol:-) Nekem meg az is szempont hogy a klima ott huvosebb mert a gyereknek a gerince miatt egy muanyag korzettet kell hordania es igy most nyaron a 40 fokban a lakasban ult,sehova nem tudtuk vinni mert izzadt mint allat szegeny. Egyikunk sincs oda az extrem nyar es tel gondolatara. Ha nem banod, neha tudositalak hogy haladunk. Ha barmi eszedbe jut kozben, ne fogd vissza magad!:-) koszi mindent, rendes vagy.
  Judit

 9. Beata Papp szerint:

  Szia Viktor!Mindenhol kerestem infot arrol,ha kiszeretnenk vinni a kutyankat,de sehol nem talaltam ertelmes informaciot erre.Mik a teendok,mikre kell odafigyelni.
  Varom valszodat,Beata

 10. Kira szerint:

  Kedves Viktor!

  Nem is tudom, hogy kezdjem, millió-egy kérdésem van :)
  23 éves vagyok egy félig elvégzett közgáz egyetemmel és kevés honvédségi múlttal, dolgoztam mellékállásban értékesítőként, illetve most egy cégnél termék manager asszisztens vagyok. De nagyon szeretnék kimenni Angliába és lehetőleg ott csinálni egy sulit (éjszakait), mert mellette full time állást szeretnék. Nyelveket (angol, német) jól beszélem (bár az elmúlt évek során azért felejtettem ezt-azt) és minden vágyam, hogy egy külföldi suliba járhassak.
  Szerinted mennyire lehetne ez kivitelezhető?
  Ennyi idősen és viszonylag kevés tapasztalattal milyen munkalehetőséget kaphatnék?
  Bristol-ba szeretnék menni, a neten már utána néztem egy-két dolognak, de ha tudsz valamit mondani a városról, megköszönném. :)
  Az tényleg igaz, hogy amíg nincs meg az NI számod, addig elég nehezen alkalmaznak akárhol is?
  Mekkora az esélye annak, hogy az első héten találok állást és utána szállást (pénz nélkül nehéz lakni akárhol is)?

  Előre is köszönöm

  • Szio!

   Hajrá, valahol el kell kezdeni a milliot is :)
   Megmondom oszinten olyanra kerdeztel ra, amirol keveset tudok. Itt nem nagyon hallottam ezeddig ejszakai iskolákrol, estikrol sem tul sokat, ami nem jelenti, hogy nincsenek, de az itteni nagyobb sulik part-time kurzusaik nappaliak. Nagyon attol fugg, h mit szeretnel tanulni [??]

   Amit magyar szemmel picit nehez megerteni, az az, hogy itt keveset szamit, hogy mennyi elméleti (iskolai) tapasztalatod van, helyette ami sokkal fontosabb, az a gyakrolati tapasztalat. Ezzel némileg ellentétes, hogy szeretik ha van diplomád. Magyarul, valamilyen felsofoku oktatasi intezmenyt javaslom, h fejezz be, ha van lehetoseged, akkor vagy az otthonit, vagy itt full time-ot, mert gyorsabb. 23 évesen eleg fiatal vagy szerintem.

   A kor keveset szamit, a munkatapasztalat inkabb. Ha tenyleg jol tudsz angolul, az sokat segit, de attol is fugg, h milyen munkat szeretnel, es mennyire tudod eladni magad. Pl pultos munkát valoszinuleg kapsz gyorsan, de abbol csak egy szobára fog tellni, es nem is nagyon gazdagszol meg belole. Mit szeretnel csinalni?

   Komolyabb munkakhoz valoban kell/hasznos az NI eleg gyorsan, viszont annak van par het atfutasi ideje, akar ket honap is lehet. Penz nelkul tehat tenyleg elegge rizikos. Ha nem tudsz senkinel meghuzodni, akkor erdemes kijonni kb 400e forintnyi pénzzel. Ha nincs ennyid, azt is megértem, de attol még mindig érdemes.

   Sok sikert, kerdezgess meg, ha van :)

   • Kira szerint:

    Szia!

    Így van :D.. valahol el kell kezdeni, de nem félek attól, hogy a vendéglátásban dolgozzam először.. majd ha már elég “kapcsolatra” tettem szert, valamilyen szinten beilleszkedtem, akkor már tudok mihez kezdeni (remélem)..
    Hát tegnap óta arra jutottam, hogy távoktatásban befejezem a sulit (meg érdekel a fogászat, úgyhogy lehet elvégzek egy fogorvosi asszisztens képzést.. – ez még a jövő zenéje) , úgy hogy kint vagyok, addig is tudok gyűjtögetni. (Bristolban pl. van esti kurzus pár szakon, de akkor ez már engem nem érint :))
    Hát, majd minden kiderül, ha kijutok. :) Mármint, hogy hogy tudom eladni magam stb.. Bár egész jó beszélőkém van, de azért így első nekifutásra nem számítok olyan nagy dologra, munka terén.
    Szerencsére úgy néz ki, hogy lesz ismerős, akihez tudok menni először, illetve azért gyűjtögettem ám erre a tervemre, úgyhogy talán nem veszett ügy.
    Hú.. nagyon kíváncsi vagyok, milyen lesz ott kint az élet.. más olvasni róla, meg más lesz megtapasztalni. Tele vagyok kaland vággyal! :)
    Majd meglátjuk, hogy mi sül ki belőle. :)

    Legyen szép napod! :)

 11. Anett szerint:

  Szia!
  Október óta munkanélküli vagyok (újra), 22-éves vagyok kereskedőtechnikumot végeztem 2011-ben azóta összesen 3 hónapot dolgoztam sima eladóként, szóval eléggé elegem van a nicstelenségből…
  November óta keresem a lehetőséget angliai munkára,találtam olyat amiről kis “ráneteléssel” kiderült,hogy átvágás és csak lehúztak volna, de anyagi helyzetem még azt a 100ezret sem takarta volna…hallottam ezután az au-pair-kedésről, így hát ráálltam a témára,mert a gyerekekkel jól elvagyok, és az angolomra ráfér a csiszolás,persze itthon is van olyan magyar ügynökség ami x-összegért kiközvetít egy angol ügynökséghez,plusszban pestre utazgatni hozzájuk, ami szintén sok pénz, ígyhát ránéztem a gumtree-re a magánhirdetésekre,hátha találok rendes csaéádot, nos a kismillió elküldött üzenetről kézbesítésiértesítés is csak 5db ha jött és válasz is csak 1-re kb egy hónap után…
  Szóval elég göröngyös így a dolog,hála az égnek decemberben találtam egy ügynökséget ami kinti, 24 órán belül minden üzenetemre/kérdésemre válaszolnak, skype-os intejút is kértek hamar, pénzt nem kérnek tőlem,csak a családtól,egyszóval elég kprrektnek tűnnek..
  Ma végre jött a várva várt üzenet, hogy jelentkezett egy család, ha kölcsönösen megfelelünk egymásnak már mehetek is.
  De biztosra szeretnék menni, ismersz au-pairt esetleg?
  Honnan lehet megtudni, hogy az au-pair szerződésben minek kell szerepelni?
  Előre is köszi!
  üdv: A

 12. feri szerint:

  sziasztok ! nekem az lenne a kerdesem h van 4 gyerkocom en 6 honapja itt vagyok szeretnem ki hozni okett itt szeretnek elni .mit kell tennem ,vagy hova kell forduknom h kitudjanak jonni es lakashoz h tudok jutni van bejelentett munkam

  • Hali, javaslom elsősorban a helyi councilt, de a kormányzati weblapokon megnézheted kb milyen támogatásokra vagy jogosult. A Council adhat ki szociális juttatásokat úgyhogy javaslom kezd ott. Sok sikert!

 13. feri szerint:

  koszi a valaszt .. de lenne meg valami regisztraltanom kell a gyerekeket? ha igen azt hol tudom megtenni es ahhoz itt kell lenniuk vagy nem ?

  • Hali, este vagy holnap utananezek de azt hiszem a gyereknek itt kell lennie előbb es igazából a regisztráció is a councilon keresztül történik, papirmunkat kell csak megcsinálni, aztan elbiraljak h jogosult vagy-e.

   This message has been brought to you by my Samsung Galaxy Note II and myself. Any typos blame the phone.

 14. GingerMama szerint:

  Szia!

  Mi a párommal tavaszra tervezzük a kimenetelt. Persze ő menne előbb. Azt mondta az angoltanára, hogy b1-es szinten van. Ő CNC forgácsoló szakmával rendelkezik, amihez kértünk euro pass-t is. Azt elfogadják? Elméletileg el kéne, csak írtad, hogy lesz*ják a magyar papírt. Nekem kutyakozmetikus végzettségem van, amihez szintén igényeltem europass-t.
  Szerinted ilyen szakmákkal van esélyünk? Van rá kereslet? Én úgy láttam sok a CNC-s hirdetés. A lakásbérlés még nem tiszta.
  Előre is köszi!

  • Hello!

   Ez igazan jo kerdes. Megmondom oszinten kb semmi tapasztalatom nincs ezen a teruleten, ezert ebben nem fogok tudni sok hasznodra lenni sajnos.
   Az europass-t konkretan nem tudom mennyire fogadjak el, nezzetek utana, hogy mennyire konvertibilis NVQ szintekre, illetve, hogy mennyire egyszeru atkonvertalni.
   Amennyire tudom, itt jobbszeretik a helyi papirokat, de a gyakorlatot méginkább szeretik.
   A kutyakozmetikaval kapcsolatban végképp nem tudok nyilatkozni, de adott, hogy a hat évem alatt Londonban kb hat kutyát láttam, lehet, hogy picit kereslethiány lesz a teruletre errefele….a CNC viszont beválhat, csak nem tudom mennyit fizet…ennek erdemes lenne utananezni Monsteren, illetve ha van az ilyen teruletnek valamilyen szakoldala, akkor ott…

 15. Benji szerint:

  Sziasztok! Szeretnék véleményt kérni.. 25 leszek a nyáron fodrász akadémiát végeztem de csak az alapok vannak meg és eddig még nem dolgoztam szalonban.Azt is mondják hogy sok fodrászt keresnek kint,és hogy a szakmai tudásnál fontosabb a nyelv,mert hogy kint elvileg újra meg kell tanulnom hajat vágni stb.. Az angol középfok szintén augusztus körül lesz meg,kint él a nagynéném a párjával elvileg 2-3 hétre befogadnának és kb olyan 350.000 ftal mennék ki. Voltam már Londonban és tudom hogy sok fodrászat van, szerintetek van némi esélyem?Véleményeteket előre is köszönöm!:)

  • Szia!
   Jo kerdes, megmondom oszinten nem annyira van rálátásom az itteni fodrászati munkákra. Az biztos viszont hogy valoban nagyon sok fodrászat van itt. A nyelv valoban fontos, de szerintem az minden esetben egy relevans dolog. Az otthoni kozepfoku nyelvvizsga picit so-so szinten hasznos csak, ha olyan szinten vagy akkor erdemes picit rágyúrni az angolra mielott kijossz.
   350k forintnak elegnek kellene lennie, leginkabb ha tudsz valahol lakni egy ideig. Ami egy fontos, de nem elore lathato kerdes, hogy mennyi ido alatt talalsz munkat, es milyen rendszeresseggel, mennyi fizut kapsz (pl hetente v havonta fizetnek, stb, ez az elejen fontos lehet).

 16. Hello,
  itt is kerdes lenne. Warringtonban lakunk parommal, Oxford kornyekere szeretnenk viszont koltozni (erthetobben beszelnek az emberek, tobb a lehetoseg),de ahogy latom a lakasok arat, a szivroham kerulget. Az sem baj ha egyszobas csak osztozni ne kelljen,addig,amig intezodik majd a council house (tudom, az nagyon hosszu ido is lehet).Van-e esetleg otleted, tapasztalatod,hol lehet azon a kornyeken olcsobb lakast berelni,mint egy egesz eves kereset?(En mar minden oldalt vegigneztem kb, hatha te tobbet tudsz) Koszonom!

  • Hali,

   Sajna igy sok ev utan nem tudom, de az remlik h Iffley és onnan kifele a postai elosztó felé valamelyest olcsobbak voltak a lakasok, viszont ennek koszononhetoen az arrafele lakók is picit neccesebb kategoriaba estek. Blackbird Leys elegge gázos, ellenben olcsó(bb).
   Nem tudom ez segít-e? Gumtreen gondolom korulneztel mar…

 17. J.R. szerint:

  Szia!
  Az egyik posztban olvastam, hogy írtad, az orvosoknak külön gyakorlati vizsgát kell tenniük, plusz angolból is kell vizsgázni. Ez mennyire tuti, hogy így van? Napok óta bújom a netet, már megvan, hogy megy az itteni orvosi és szülésznői diploma (egy pár vagyunk ilyen végzettségekkel) NHS kompatibilissé konvertálása, valamint már úton a registration pack, de gyakorlati vizsgáról eddig soha nem hallottam/ olvastam. Tudnál erről bővebben írni, ha Te mást tudsz/mást hallottál?
  Köszi szépen: R

 18. Laszlo szerint:

  Helloka!
  Csak anyitt szeretnek kerdezni hogy a parommal most jottunk ki augusztusban dolgozni, sikerult munkat is talalni mind a kettonknek, es eddig nem kellett adot fizetnunk.. :) de valojabban ez meddig mukodhet??? szoval meddig elvezhetjuk az adomenteseget szerinted vagy inkabb rossz hogy nem vonnak adot? elore is koszonom a valaszod!!!

  Tamas

 19. Hencsi szerint:

  Sziasztok, én most gondolkodom a párommal, hogy kimennék angliába dolgozni egyutt, de nemtudjuk hogyan fogjunk bele, szeretnék ugynokségen keresztul menni, hpogy ne sétáljunk a semmibe. Nem tudtok valami megbízható ugynokséget?Én szlovákiai vagyok, sajnos itt sem rózsás a helyzet, C1-es angol nyaelvvizsgám van ,de már sokat felejtettem, de azért nem vesznék el. Konyvelést és ekonómiát tanultam, a párom szakács. Mit gondoltok érdemes lenne belevágnunk???

  • Hali,
   Nem nagyon van infom ugynoksegekrol, mert en nem talalkoztam veluk, de esetleg nezz korul par magyar/angol forumon ahol ilyesmi feljon témaként. Prohardveren (tudom sztech forum de attol még jó erre) neha elo szokott jonni. (http://prohardver.hu/tema/anglia_elmenyek_tapasztalatok/friss.html)
   A konyvelo az jo dolog, abbol egesz jo fizukat lehet itt szerezni, de nezz utana annak hogy kell-e valami konverzios vizsgat tegyel (valoszinuleg kell). A szakácsról nem tudok sokat,van akinek szerencséje van vele, van akinek kevessé. Ha a párod tud angolul, az sokat segit…
   Sok sikert!
   V.

   • Egyebkent legkozelebb legalabb annyira eroltessetek meg magatokat h különböző ip cimrol spammeltek. A linket fent hagyom mert nekem kb mindegy ki hol fordittat, de a minden online soha nem lesz hivatalos – ahhoz kozjegyzo altal hitelesitett folyamat kell, otthon OFFI, itt meg ahogy irtam konzulatus.

 20. Író szerint:

  Kedves cikk író!
  Én magam nem készülök Angliába menni, viszont a regényemet szeretném ott kiadatni. Itthon már több kiadóval is felvettem a kapcsolatot és sikerült gyorsan átlátnom a helyzetemet, miszerint kis magyar hazánkban nem számíthatok sok jóra ezen a téren. Ezért arra gondoltam hogy Angliában adatnám ki, méghozzá a következő szempontokat figyelembe véve: a történet a XIX. századi Viktoriánus korabeli Angliában játszódik. Évek óta foglalkozom angol történelemmel és angol irodalommal, ezért arra a korra van némi rálátásom. Tehát valószínűleg az angolokat érdekelné hisz az ő hazájukban játszódik a történet. Viszont sajnos a jelenlegi angliai könyvkiadásról szinte semmit sem tudok. Ha jól értelmeztem akkor ott az a “divat” hogy találni kell egy ügynököt aki “házal” kiadóknál az írók munkáival addig amíg nem sikerül eladnia. Aztán százalékos arányban részesedik a bevételből. Jelenleg az irományom egy bemutató része műfordítás alatt áll, és mire kész lesz, szeretnék némileg közelebb jutni az angliai könyvkiadáshoz. Ha esetleg bárki tudna nekem ez ügyben segíteni azt meghálálnám, akár még anyagi juttatást is adnék ha sikerülne kiadatni ott valamely történetemet. Ha bárki bármilyen hasznos információval tudna szolgálni nekem az ottani könyvkiadásról és írna nekem hálás lennék érte!
  Köszönöm!

 21. Kerdező szerint:

  Sziasztok én kèrdeznèk valamit.Hallotam egy ojat hogy lakást nem adnak ki csak így fiú lánynak….Minimum el kell jegyezzék egymást.vagy másik lehetőség családtaggal közösen pl testvér.ez mennyire igaz vagy igaz egyáltalán??

 22. Hello Viktor!
  15 évig éltem az usaban, majd 15 évig itthon. Angol nyelvtanárként dolgozok. Amerikában dolgoztam telekommunikációban és kertészetben is. Az angol szuper. Szerinted 48 évesen érdemes iígy neki vágni angliának ?

  • Szerintem erdemes, bar leginkabb ha hosszu tarvon tervezel maradni, akkor erdemes utananezni a nyugdijjal kapcsolatos jogoknak is, pl az hiszem h 10 ev itteni munka utan jar itt nyugdij, stb. A masik h a brexit miatt eléggé a levegoben lóg, hogy mi lesz az EU-sok jogaival, ami sokakat eltántorít, a cégek is kevéssé vesznek fel embereket mostanság. Roviden tehat egyfelol a jo nyelvtudas es a jo tapasztalat hasznos, a mostani légkor nem annyira jo viszont! :)

 23. Marci szerint:

  Szia!
  Tudsz esetleg bármi infót arról, hogy az itthon szerzett munka- illetve tűzvédelmi végzettséget (technikus) lehet kamatoztatni angliában? Tudom, hogy ott valami NEBOSH nevezetű vizsgák vannak… Ebben dolgozom itthon, de szeretném külföldön folytatni az életemet, szeretnék szakmában maradni.
  Egyébként éltem angliában pár évvel ezelőtt, akkor tesco distribution centerben dolgoztam, Reading-ben, nem lennének ismeretlenek az ország sajátosságai.
  Előre is köszönöm válaszod és segítséged!

  • Hali,

   Megmondom oszinten sajna nem sokat tudok a szakvizsga konverziokrol – ennek neked kellene utananezni, de amellett azt is feltetelezem, hogy ha a tapasztalatod relevans akkor az biztosan jobb helyzetbe hoz téged itt, mint valakit akinek semmi relevans tapasztalata sincs. Tudom ezzel nem igazan valaszoltam meg a kerdesdet — sztm itt nezz korul https://www.nebosh.org.uk/qualifications/certificate/default.asp?cref=64&ct=2 es esetleg irj nekik egy emailt amiben megmondod hogy ki vagy es milyen hatterrel rendelkezel, es ok tudnak tovabbi lepeseket javasolni.

 24. Erik szerint:

  Szia!

  Nagyon tetszett a részletes leírásod, sok kérdésre választ kaptam általa, amiért külön köszönet !
  Most gondolkozom, hogy ősszel lehet megpróbálkoznék Angliával.
  Nem tudom, Liverpool és környékéről mi a tapasztalatod, van-e olyan drága mint London élhetőség terén, illetve hogy logisztika/szállítmányozás terén mennyire nyitott az álláspiac?
  7 éve dolgozom szakmában, lassan 2 éve szállítmányozási vezetőként, felsőfokú angol és középfokú német nyelvismerettel.
  Ennyi tapasztalattal azt gondolnám, mivel ahogy írtad inkább a tapasztalat mintsem az iskola a lényeg, hogy lenne esélyem megcsípni valami komolyabb helyet egy mozis takarításnál, vagy McDonaldsnál.
  Látom a cikk novemberben volt frissítve, gondolom a Brexit miatt azóta sem volt negatív irányba nagy változás?

  • Hali, köszi a kérdést ;) – északon keveset voltam és nem tudom nagyon mi a helyzet arrafelé munka szempontjából de függetlenül attól hogy hova jössz érdemes szemmel tartani a munka weboldalakat, monster és társai, ott tudsz filterezni környékre és munkára is, úgyhogy fel tudod mérni, hogy mennyi lehetőség van adott régióban. Sztm egyébként logisztika inkább ott fontos ahol a szállítási dolgok történnek ami inkább délkelet mint észak.
   Brexit ügyben nem sok új van, nem igazán követem mert minden héten mást mondanak, a megállapodások az EU-val nem nagyon haladnak, úgyhogy arról keveset lehet tudni, a hangulat nem változott számottevően.

 25. Laci szerint:

  Kedves Viktor!Felsőfokú,aktív angol nyelvtudásom van,Szeretnék Angliába költözni,de bizonytalan vagyok,melyik városba.Security Officer-ként dolgoznék nívós szállodában,úgy tudom SIA végzettséget kérnek melyet ott tudok megszerezni,erről tudsz valamit(mennyibe kerül?Mennyi ideig tart a tanfolyam?Eladói,operátori tapasztalataim vannak még.
  Mennyit kereshetnék szállodában vagy irodaházban,Vip személyek vigyázása esetén?Várom megtisztelő válaszod!
  Üdv.Laci

  • Hali – sajnos egyaltalan nem ismerem az adott teruletet, de oszinten szolva javaslom, hogy nezz utana a kerdeseknek, nem azert mert galád manó akarok lenni, hanem mert jórészt a tanfolyamos kérdéseid egy google keresessel megválaszolhatók (plusz akkor már kapcsolatba is tudsz lépni veluk), a fizeteseket pedig meg tudod nezni a monster/reed/indeed oldalakon teruletre (mind foldrajzilag, mind szakteruletileg) lebontva. Ha magadnak nezel utana abbol a szempontbol is elonyos, hogy találkozol az angollal picit, látod mennyit értessz belole, stb.

Kommenteket kérek!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s