Három érdekes étterem Londonban

Három érdekes (2 pozitív, 1 kevéssé) étteremre szeretném felhívni mindenkinek a figyelmét: Inamo, Tiroler Hut, Gay Hussar. Csillagok és pontok nem lesznek az értékelésben, inkább csak egy igen rövid bemutató.

Inamo

soho-banner_1

Az inamo-t még viszonylag régen fedeztem fel, egy keleti, elsősorban japán/kínai/koreai/thai-stílusú étteremről van szó, emellett bár is. Azon túl hogy a weblapjuk igen gyenge benyomást kelt, az ételek nagyon jók, az adagok egy cseppet kicsik, igaz ez ebben a kategóriában úgy tűnik normális. Előre foglalni kötelező, nem mert előírás, hanem mert soha nincs hely. Bár van ‘előrecsomagolt’ menü opció, igazából felesleges azt próbálgatni, mert sokkal nagyobb választék van ha az ember hagyományosan magának rakja össze mit akar. Vannak kisebb/nagyobb főételek, levesek, stb. A részleteket nem sorolom fel, mert nem is voltam ott annyiszor, plusz mivel a távol-keleti dolgokat nem tudom megnevezni semmilyen nyelven, inkább mindenki próbálja ki magának.

Az étterem fő érdekessége azonban nem a kaja, hanem a belső dizájn. A képen látható fehér 3-as blokkok a plafonon ugyanis kivetítők, mert az asztalok egyszerre funkcionálnak érintőképernyős számítógépként is (ahol a fenti kivetítő adja a képet). Itt jön be a dolog szépsége: a rendelést az asztalon keresztül kell leadni, ahol előre látod minden ételről hogy hogy néz ki, mi van benne, stb. Emellett a szembeülővel lehet játszani is (pl battleship, ötödölő, stb), vagy mindenfele ambiens képeket kivetíteni az asztalra. Továbbá lehetőség van taxifoglalásra, bulikeresésre, térkép-nézegetésre, stb. Jó hely társasághoz, randira, stb. Kellemes, a belső berendezés miatt igen egyedi is.

Árazás: érdemes £40/fő korul rászánni ha sokat akar próbálkozni az ember és abban 1-2 koktél is benne lesz.
Címe: 134-136 Wardour St, Soho, London W1F 8ZP

Tiroler Hut

nikm1927s

TH szerintem az egyik legviccesebb hely a városban. Mint a neve sugallja, elvileg osztrák. A weblap szerint egyenesen “Authentic Austrian Cuisine with Original Live Music” – ez picit a “jereváni rádió szerint” jellegű szóvicchez hasonló pontosságú megállapítás – a hely érdekessége, hogy magyarok futtatják, és bár a menü jó része valóban osztrák/német ételekkel van tele, egy-egy magyar hagyományos-jellegű ételt is találni (“Ungarische Krautroulade”). Emellett természetesen van pár angol baromság is. (King Prawns with Garlic Sauce ~ Served on a bed of rice with Mixed Salad – királyrák…)

A magyarok futtatják dolognak a hozománya az, hogy a kiszolgálószemélyzet teljesen magyar, ami mind hagyján, de a zenész is. Azért amikor az osztrák étteremben egy pasi nyomja a Csongrádi Kata féle “Millió rózsaszál(l)” c. számot, az komoly dolog. Ebből persze az ‘utazóközönség’ semmit nem észlel, mert az egyébként jó ételekkel van elfoglalva, vagy pedig félig részeg, és ha ez se akkor egyszerűen csak nem érti hogy mit nyammog a pasi, mert ez bizony nem hochdeutsch. Hochmagyarnak még talán elmegy. Amennyire korábban kérdeztem az autentikusság abban merül ki, hogy a tulajdonos egy Ausztriában született magyar.

Asztalt foglalni érdemes, zene este 9 után van jellemzően, inkább 9.40. Árazás hasonló az előzőhöz, de itt koktél helyett sor, v pálesz van. Elég finomak. Ha magyar az illető akkor még grátiszban adnak is picit inni.
Címe: 27 Westbourne Grove, London W2 – Queensway/Bayswater metrók mellett.

Gay Hussar

A GH az előző autentikus osztrák étteremhez hasonlóan, autentikus magyar étteremként tünteti fel magát. Az angol nyelvet kevéssé ismerőknek, a gay szó ez esetben a szó eredeti értelmét takarja “boldog/vidám”.
Akárcsak a TH esetében, az autentikussággal itt is komoly gondok vannak: a helyet emlékeim szerint lengyelek futtatják, magyarul senki nem tud, és nincs is nagyon közük hozzá. Furcsa, de a hely sosem volt magyar: egy félig skót, félig wales-i ember tulajdonában állt az elején mielőtt továbbadott rajta.  Ennek ellenére sokan kedvelik az idősebb korosztályból (meglepően ismert hely egyébként az idősebbek körében), de ez azért (is) van mert egyrészt sokan azt hiszik hogy magyar a hely, másrészt meg mert nem nagyon tudják mi a magyar kaja.

A felhozatal különben elvi síkon jól hangzik. A menüben jellemzően magyar dolgok vannak, de az ízeknek köze nincs a magyar konyhához. Azzal persze tisztában vagyok hogy az éttermek jellemzően a helyi szokásokhoz igazítják a konyhákat, de emellett sem voltam elhasalva tőle. Kicsit drága is a hely, az előző kettőhoz képest is. Ha valaki erre jár, esetleg céges rendezvénnyel érdemes kipróbálni. A (nem magyar) “külföldiek” imádni fogják valószínűleg, de autentikus élményért inkább mindenki menjen haza mamihoz.
Címe: 2 Greek Street, Soho, London W1D 4NB

2019/07: ps. A GH bezárt pár éve

Három érdekes étterem Londonban” bejegyzéshez 2ozzászólás

  1. rado zsolt szerint:

    Csak annyit szeretnék megjegyezni,hogy a Tiroler Hutnak a tulajdonosa egy 56-os magyar,aki egy
    baranyai faluban Geresdlakon született. Egyébként nagyon jó barátom.

  2. Van de nem adom meg szerint:

    A gay hussarhoz annyit füznék hogy igen egy nem magyar alapitotta de a nagyszülei magyarok voltak és nagyon szerette a magyar izeket ezért nyitotta meg az éttermet majd 60 évvel ezelött. magyarul nem tud senki az enyhe tulzás csak jol beszélik a nyelvet. a vezetöség az igaz nem magyarok hanem egy hotellánc tulajdonában van. és amit a magyar izekröl irtak közük nincs hozzá! egy mosogatóbol lett Portugál föszakács van ott akinek annyi köze van a fözéshez mint nekem a quantum fizikához . de igen aki extra magyar kajának látszo képzödményre vágyik nyugodtan probálja ki!

Kommenteket kérek!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .