A júniusi választás margójára… Miért is jó ez May-nek?

95696027_hi039049923

Theresa May

Azt talán most már többen olvastátok, hogy június 8-n választások lesznek az országban. Pár ismerősöm akik Londonban élnek most elkezdtek reménykedni, hogy May majd jól kikap a szavazáson, és talán brexit se lesz. Szerintem viszont nem fog ilyen előfordulni.

Valaki azt mondta, hogy May, illetve a kormány figyelmen kívül hagyja a brexit szavazók 48%-ának az akaratát. Ezzel az a baj, hogy az igen/nem szavazások alapvetően bináris eredményűek, nem lehet csak 52%-ban lelépni az EU-ból.

A brexit banzáj egyik tipikus megnyilvánulása annak a problémának, hogy az egyik eredményt akarók körében sokkal nagyobb arányban maradnak otthon, és maradnak csendben, mint a másik oldalon. Érdemes megnézni pl a BBC cikkei alatti kommenteket, majdnem mind pro-brexit. Ez nem azért van mert a 48% megcsappant, hanem mert az 52% sokkal hangosabb és tudatosabb mint a 48.


Hivatalosan mindenesetre azért kell újra választani, mert így a következő kormány felhatalmazást kap a folyamat rendezésére. Kevéssé hivatalosan pedig mert most van értelme:

  1. A konzervatív kormány pillanyilag kb 20% előnyben van majdnem mindegyik közvélemény kutatás szerint a munkáspárttal szemben.
  2. Corbyn (munkáspárti elnök) nagyon megosztó figura, sokan nem szeretik. A töredezett ellenzék pedig jó a kormánynak.
  3. A munkáspárt sem fog a brexit ellen szavazni, ezért nem vesznek el konzervatív szavazókat.
  4. A LibDem-ek szétestek az előző választás után.
  5. A UKIP fő üzenete a brexit volt, mivel mást nem tudnak adni, vagy mondani, plusz az elnökség jó része lemondott vagy szétesett, velük sem lesz gond.
  6. A skót nemzeti párt nem tud hova tovább erősödni, csak gyengülhet – az 59 lehetséges helyből 56 az övék már.
  7. Alapvetően, még ha mondjuk a LibDem-ek a zászlajukra is tűznék a pro-EU üzenetet, mivel a brit választási rendszer First Past the Post, azaz a kerületi nyertes mindent visz, nem elég több vagy sok embernek May ellen szavazni, hanem nagyon sok embernek kellene egy helyre szavazni. Ez már kevéssé valószínű helyzet.
  8. A brexit-tárgyalások egyáltalán nem állnak jól; az EU-kilépés dátuma nagyon közel esne a 2020-as eredeti választási évhez, illetve az azt megelőző kampányidőszakhoz, és valósziníű, hogy addigra a Toryk már kicsit sem állnának a politikai helyzet csúcsán. Most jobb nekik.
  9. Az időközi választások kiírásához a parlament kétharmados többsége kell. Az meg, hogy Corbyn ebbe az egészbe miért megy bele…egyrészt mert önfejű, és azt képzeli, hogy megnyerheti a választásokat, másrészt mert ha nem menne bele, akkor ráhúznák a vizes lepedőt, hogy a brexit folyamatot lassítja.
Reklámok

Kommenteket kérek!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s