Rövid: Máshogyan idegen.

A kriptikus jelek között szeretnék elrejteni és megemlíteni egy olyan dolgot, amire egyrészt korábban nem gondoltam, másrészt ennek megfelelően nemrég jöttem rá, valamit a hovatartozásról, az idegenségről, stb.

Aki olvassa a különféle irományaimat, az tudja, hogy most éppen Wellingtonban vagyok, 2016 november óta, tehát kb fél éve. Ez elég idő ahhoz, hogy az ember adott szintű ismeretségre tegyen szert a kultúra és helyismeret alapjait tekintve.

Itt a blogon írtam 2011-ben, hogy az akkori népszámlálás adatai szerint a londoni lakosság 48%-a külföldön született, gondolom azóta ez az arány nem csökkent. Miközben nyíltan vállalom azon nézetemet, hogy a kontrollálatlan multikulti hosszú távon nem életképes berendezkedés, nem tudok elmenni amellett a megállapításom mellett, hogy Londonban kevéssé érzem idegennek magam, mint itt. Ennek biztosan nem elvetendő oka az is, hogy ott 9 évet voltam, itt meg felet, de aki végigsétál London majdnem bármely utcáján, az sokféle nyelvet hall, leginkább csak angolt nem. Itt pont fordítva van. Akad pár Maori, pár szamoai, az egyetemisták közt kínaiak, de itt majdnem mindenki kiwi, leginkább azok, akik nem csak angolt tanulni jönnek pár hónapra. Londonban kvázi mindegy, hogy magyar vagy, vagy lengyel, vagy fenetudjami, mert majdnem mindenki más is az. Az idegenek közt otthon érzi magát az ember egy adott szinten, ha nem is az elején, de idővel. Ott senki sem helyibb, jobb, stb. Itt ilyen érzés nem alakul ki. A kiwik nagyon barátságosak, de kulturálisan sokban hasonlítanak az angolokra, felületesek a szociális kapcsolataikat tekintve, és bár nem éreztetik soha, h az idegen nem ide való, de azért nem lehet elmenni amellett, hogy itt majdnem soha nem hallani az angolon kívül mást az utcán.

Itt máshogyan vagyok idegen. Fura érzés.

Reklámok

Kommenteket kérek!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s