Pár szó a Brexitről – Viktor szerint

A másik irományomban, amin éppen dolgozom elég hosszas szakaszt szenteltem a belpolitikának, aztán rájöttem, hogy nem is igazán illik oda, ezért külön veszem inkább a kettőt. Szóval brexit, ahogy én látom.

UK Coal Mining Jobs

Brit szénbányászatban dolgozók száma

Gondolom senkinek nem okoz újdonságot a hír, hogy a sok bolond kiszavazta az országot az EU-ból. Erről akartam akkortájt írni, de persze neki se kezdtem mert lusta disznyó vagyok.

A ‘nem’-mel szavazók (magyarul azok, akik kifelé szavaztak) jó része az északi iparvárosokból, kisebb része kisvárosi idős lakosság volt. Az utóbbiakat talán egyszerűbb letudni azzal, hogy jó részük nincs hozzászokva az európai bevándorlókhoz, nem kedveli őket (minket), és titkon visszasírja a birodalmi napokat, mert mennyivel jobb volt akkor mint most, nemde? Az olyan apróságok, hogy az ő nyugdíjuk adóalapját manapság nem kis részben a mindenféle bevándorlók generálják, a kórházakban pedig a nővérek nagy része, az orvosok elég jelentős része külföldi születésű, az nem számít.
Az északiak picit nehezebb fejsze. Amikor a szavazás eredménye elkezdett lecsapódni és a magyar médiában megjelent elemzéseket olvasgattam, akkor nagyrészt teljesen kimaradt az alap probléma megvitatása: az északi területek Thatcher miatt és -óta szenvednek, és ezt a szenvedést szépen leverték most az országon. A probléma eredete, hogy az iparosodás óta a szén- és nehézfémek bányászata és -feldolgozása az előbb említett területekre koncentrálódott, kb. addig, amíg meg nem alakult az EU elődje, a Szén és Acélközösség, valamint amíg a globalizáció korai időszakában rá nem jöttek arra a befektetők, h az angol szén és acél bár jó, de túl drága. Ezen folyamatok eredményeképp az északi területek alól kifogytak a piacok a 80-as évek elejére, majd amikor a bányászsztrájkokat (angolul hosszasan itt a wiki cikk, nagyon jó és érdekes/érdemes olvasmány annak akit picit jobban érdekel az elmúlt 35 év belpolitikájának egyik legfontosabb mozzanata) Thatcher idején leverték, a bányákat és vasműveket pedig eladták és/vagy bezárták, a jómunkásemberek hirtelen tonnaszámra lettek munkanélküliek. Évekkel ezelőtt írtam egyszer arról, h valahol északon bezárt a külföldi tulajdonos egy acélművet, mert a szakszervezet megnehezítette a dolgukat.

Ebből a helyzetből legtöbbjüknek majdnem teljes képtelenség volt a felemelkedés, és megragadtak egy, a pénz és befektetések által messziről elkerült helyzetben kb., mint Magyarországon Miskolc, Ózd stb. városok. Az észak-angolok nem kis része alulképzett, fiatalon szül, nehéz körülmények között él, és csak annyit lát a világból, hogy a sok londoni ficsúr mekkora kis rohadék, a pénzügyi piacok bónuszain verik a pezsgősüvegjeiket, miközben nekik ott fent északon pont a globalizáció miatt lett olyan az életük amilyen. Végül is érthető megközelítés és indok a kifelé szavazásra, a saját szemszögükből legalábbis.

Az meg, hogy ez a gazdaságnak mennyire árt, ezek az emberek nem értik, és nem is érdekli őket. Volt egy ominózus jelenet a kampányidőszak alatt, amikor a bennmaradás-pártiak egy északi rendezvényen beszéltek arról, hogy a kilépés esetén a GDP xy%-kal csökkenne, mire beszólt valaki a közönségből, hogy “az a ti GDP-tek”. Nem igazán vették a lapot. Majd, amikor nemsokára rájönnek az emberek, hogy minden drágul, mert a font padlót fog(ott), azok pedig akik Londonban jó sok adót fizetnek be a magas fizetéseikből (még ha nem is mindet, amit kellene), a bankokkal együtt lelépnek, majd jól összeomlik a lakáspiac, meg a benefit-rendszer, mindenki, aki marad meg lesz lepődve, de akkor késő lesz.

Reklámok

Pár szó a Brexitről – Viktor szerint” bejegyzéshez egy hozzászólás

  1. Köszi! Most már világosabb a dolog, bár a bányasztrájk megvan. Logikus.
    Majd ugye kapnak 350 milliót hetente, vagy bocsi mégsem…az Csak egy sima hazugság volt.
    Kezet foghatnak.

Kommenteket kérek!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s