London, a meg nem valósított politikai célok városa

Londonban mostanában több helyen is előkerült, hogy a helyi “ötéves terveket” alulteljesítjük. Erről volt egy nagyszerű gyűjtés pár napja a Londonist oldalán.

Kiderült nemrégiben, hogy a rendőrség (Met) előszeretettel hamisította meg a bűnüldözési statisztikákat, ezáltal megfelelve az előírt céloknak/terveknek.

Az eredetileg 20%-os csökkenési terv elérése érdekében sok esetet nem regisztráltak be, vagy egyszerűen nem minősítettek bűncselekménynek, noha kellett volna. Az egyik TV csatorna szerint egyébként is a 20%-os csökkenés eredetileg 11% akart lenni, de a húsz szebb szám, ezért ezt rakták a tervezetekbe. A városháza szerint az utóbbi nem igaz.

A Londonist megjegyzi, hogy az ilyen jellegű célkitűzések nem jellemzően a legjobb módszerei a teljesítmény javulásának, hiszen könnyen hamisíthatók, és nagyon szubjektíven kezelhetők, hiszen “az emberi természet azt diktálja, hogy az emberek manipulálják minden tőlük telhetőt”, hogy a célokat elérjék.

A múlt héten szintén napvilágot látott, hogy a Met (nem először) ukázba adta az utcai rendőröknek havi 10 biciklis megbüntetését. Ez kb olyan hatással volt, mint egy ólomsúly a galambnak. Nagyot szólt…

A parkolóőrök körül is forr a balhé. Szeptemberben kiderült, hogy legalább két kerület (Camden/Ealing) meghamisította a statisztikáit, valamint hamis büntetőcédulákat is gyártott/könyvelt. Természetesen az önkormányzatok tagadtak a csalásokat.

Sőt, lassan úgy tűnik, mintha a célok megszabása mintha egyenlő lenne a a halál csókjával. Októberben a MayorWatch rámutatott arra, hogy TfL legújabb kísérlete az érintős bankkártyákkal való fizetésben elég nagyot bukott. Tudom ez igen magyartalan mondat, de nem tudom mi a neve az új NFC-s kártyáknak otthon. A probléma mindenesetre nem csak az, hogy sikerült a célokat bőven alulmúlni, de még meg is ünnepelte magát ezen a TfL. Az NFC-s kártyákkal fizetés lényege egyébként az lenne, hogy ezeket a bankkártyákat Oyster PAYG rendszerrel lehetne használni egyes buszokon.

Előző héten, vagy mikor említettem már, hogy a libegő továbbra sem igazán hozza az elvárt számokat. Erre a Londonist cikke is szépen rámutat. Ami szintén kellemetlen, hogy a városi bicajkölcsönző rendszer (Barclays Cycle Hire, olyan mint a pesti BuBi amit épp bevezetni készülnek.) is igencsak elhasalt az előrejelzésekhez képest. Bár az időjárás erősen befolyásolja a bicajozási kedvet, egyelőre úgy tűnik, hogy azokban a hónapokban, amikor sem az olimpia, sem az időjárásbeli különbségek nem befolyásolhatták jelentősen a használatot, visszaesés tapasztalható.

És nem csak a közlekedéssel vannak gondok. Egy mostani kutatás rávilágított arra, hogy a sürgősségi osztályok (A&E — accident & emergency [Google Chrome szerint “akcidencia & emergencia”, bármi is legyen az…]) fele az esetek 95%-ában nem képes 4 óra alatt ellátni a beérkező betegeteket. Személyes véleményem, h ha valaki balesetire megy, akkor a 4 is sok, de az felettébb kellemetlen, hogy még azt a számot sem sikerül teljesíteni.

Van tovább is. A mostanában futó lakásépítési projektek nem kis része nem felel meg azon terveknek, hogy az épületek egy része a “megfizethető lakás” kategóriába essen. Ez technikailag annyit tesz, hogy kevéssé felszerelt, valamint emelet értelemben alacsonyabban fekvő lakások bizonyos támogatás mellett olcsóban kerülnek eladásra, hogy az “átlagember” is megvehesse. Persze mivel ezekben nincs akkora profit, az építők nem erőltetik. A tavalyi olimpia után a különféle munkateremtési projektek, valamint a lepusztult negyedek reinkarnációja sem igazán halad a tervek szerint. Az erre szánt felvehető pályázati pénzek viszonylag nagy része nem lett soha felvéve,

ui.: megtaláltam a helyesírás-ellenőrzőt Chrome-ban…azért, az h a “bicajkölcsönző” szót kitalálja, nem rossz. Az, meg h a “Chrome” szót nem ismeri, az se semmi. Tudathasadásos.

ui2: fotó: Londonist/Terry Willard

Reklámok

London, a meg nem valósított politikai célok városa” bejegyzéshez egy hozzászólás

  1. timmej szerint:

    A balesetin itthon sem latnak el 4oran belul, ahhoz csokosnak kell lenni :D
    Odakint is egyre jobb passzban az eü, ugy hallom..

Kommenteket kérek!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s