Marha-jó

A mostani étel-összetevő botrányról talán mar hallottatok otthon is. Nemrégiben kiderült, hogy bizonyos fagyasztott termékek, amiket marhának címkéztek (mármint nem neked), igazából lóhúst tartalmaztak.

Mivel a Tesco, vmint versenytársai igazából nem gyártanak ételeket, csak megveszik beszállítóktól, ezert lehet azon vitázni, hogy kinek is a felelőssége beazonosítani az ételek valós összetevőit. (lásd otthoni mizéria, amikor disznót adtak el marha címszó alatt észak Európába, vagy valami hasonló.) – a beszállítók itt is külföldiek voltak.

Az első problémák meg abból a szempontból kicsit szórakoztatóak voltak, hogy igazából DNS-tesztekben mutattak ki, jellemzően <0.1% lóhúst a fagyasztott spagettiben (vagy miben éppen), bár már akkor is találtak egy terméket, amiben kb 30% körüli volt a lókolbász. Amellett, hogy elvileg egyetértek azzal, hogy csak annak kellene lenni a kajában, amit a csomagolásra írnak, a DNS-ben kimutatható, “valami más” ezredrésznyi nyoma, nekem, mint laikusnak, kb bárhol belekerülhetett az ellátási láncba. A tegnapi hírekben aztán már teljesen másról volt szó, most már a harmadik kort futjuk, újabb es újabb termékek kerülnek a ‘fertőzött’ listára, most éppen tizenegy Findus (márkázott, de ők sem maguk gyártják a kajáikat) termékben mutattak ki 60-100% (!) lóhúst. Na ez a komoly.

Most egyelőre itt tartunk, tovább vizsgálódnak.

Vicces, hogy a politikai ellenzék már most veri a kolompokat mindenre, hogy az nem fair, és a kormány tehet egy csomó dologról, semmi nem fair. Leginkább hogy nem ők nyertek a legutóbbi választást. Szerintük. Ilyenkor gondolom közpénzből kellene odaállítani két rendőrt minden gyártósor mellé, nanomikroszkóppal.

Reklámok

Marha-jó” bejegyzéshez ozzászólás

  1. Áll a lókolbász bál.
    Mivel angliában már semmi sem úgy készül, mint régen. Mindent standardok szerint félkészen adnak már el, így aztán lenyomozni az okozót lehetetlen. Maximum a vágóhídon kellene tudniuk az embereknek, hogy mi a fenét vágtak le éppen. egy lóvat vagy egy marhát!
    gondolom aki ott dolgozik, az hallgat nagyban, mert különben ő húzná a rövidebbet.
    még a kisebb gond, hogy más húst adnak el, csak ne legyen fertőzött valami bacival.

  2. Olvastam (mert nem vagyok otthon a lóhúsok terén), hogy nem is a lóhússal magával van igazán baj, bár az angolok – érthető módon – másképp néznek a lovakra, inkább versenyzésre használják, mint megenni, hanem pont emiatt a sok beléjük küldött állatgyógyszer, szteroidok miatt. És ez tényleg probléma, mert a lókolbász esetleg finom lehet (még nem ettem!), de a szteroidkolbász már nem annyira…

Kommenteket kérek!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s