A magyar kaja világuralomra tör

IMG_20121201_180921 A többi bevándorló-kajával együtt. Az itteni ételekről, pontosabban azok boltban kapható változatairól már írtam picit a korábbiakban, bár sosem szedtem össze nagyon. Azt most sem ígérem, hogy ez a bejegyzés nagyon korrekten összegyűjti az itteni bolti ételeket, de pár érdekességet azért kiemelnék.

Egyrészt, ami elég fontos, általánosságban, hogy itt a boltokban (Tesco, Sainsbury’s, M&S, Waitrose, stb [hasonlóak mint a Tesco]) nagyon sok fajta olyan kaját lehet kapni, amik a különféle étrendnek megfelelőek, (leves, főétel, vegás, tudomén), es mikrózhatóak. Az otthoni divattal ellentétben ezek általában olcsóak, és sosem tartalmaznak káros kiegészítő anyagokat, néha pedig akár organikusak is, igaz ez utóbbi nem annyira jellemző. Az átlag ár egy 400g-s leves esetében kb £1.90, 600g korul £2.30, bar az utóbbi esetben a +200g nagy része víz. A ready meal-ek, azaz olyan kész kaják esetében mint pl tészták, husik, stb (jellemzően “főételek” csoportja), az árazás picit magasabb, 400-500g-s kiszerelésben £2-£3.50, jellemzően attól függően hogy mi van benne és hol veszi az ember. Ezeket 4-5 perc alatt mikrózva lehet enni.

Az itteni üzlethálózatok nagyon régen rájöttek arra, hogy az itt élő külföldiek hatalmas piacot jelentenek, ezért érdemes olyan dolgokat vagy importálni, vagy gyártani amit külön nekik céloznak. Indiai kész kajákat (az előbbiekben vázoltakat mármint) évtizedek óta lehet kapni, azt hiszem a 80-as évek közepén kezdték árusítani az első adagokat. Később jöttek a kínaiak, valamint a klasszikus olasz (mondjuk az tészta, azt mindenki eszi), valamint mostanában elkezdték előbb csak importálni, aztán helyileg gyártani a kelet-európai kajákat is. Egy ideje lehet kapni tejfolt, lengyel, sőt újabban már magyar kolbászt is a nagyobb boltokban, ismerősöktől pedig hallom hogy már itt-ott túrót is láttak. Ezek egyelőre jellemzően csak olyan üzletekben kaphatóak ahol a környéken nagyobb számban laknak a termékre utazó vevők, de lassan terjed a kelet-európai kaja is. A gulyást amit tegnap láttam/vettem/ettem, azt hiszem nekem sikerült felfedeznem először, visszajelzésekből az tűnik ki, hogy a többiek eddig nem találkoztak vele Londonban. Igaz, az “angol kaja” mint olyan elég lapos és unalmas, tehát nem nagyon sokkoló, hogy másfajtákat is lehet kapni, azért valamelyest üdítő változatosságot ad az, hogy ennyiféle étel van.

Többen kérdezték, hogy milyen a leves. Nos, nem épp anyám főztje, de adott hogy o Pesten lakik, én meg nem, ez nem meglepő. Itt mások az alapanyagok, más a liszt, olaj, hús, stb. Gondolom pl magyar szakácsot nem nehéz beszerezniük, vagyunk elegen, tuti van aki főzni is tud. Ez a konkrét kaja elég fura, édes paprikát használ, minden le van darálva benne, de ennek ellenére ehető és nem tart két órát megcsinálni. Kíváncsi vagyok, hogy a továbbiakban lesznek-e még másfajta magyaros jellegű újítások, és ha igen, mifélék.

Harmadrészt pedig, ezeket a kajákat otthon is simán meg lehetne csinálni. Ha egy olyan országban, ahol az átlagkereset sokkal magasabb mint otthon, ezt el lehet adni kb 500 forintnyi pénzért, tartósítószerek (szarok) nélkül, akkor otthon is lehet. Ezután ne mondja senki, hogy a magyar kaját túl sokáig tart megfőzni, és nem eladható egy műanyag dobozban!

Reklámok

A magyar kaja világuralomra tör” bejegyzéshez egy hozzászólás

  1. Jó kis fejtegetés megint.
    Egyszer abba is bele kéne menni, hogy miért olyan drága otthon a kaja, vagy éppen miért drágább egy két dolog, mint itt…nevetséges.

Kommenteket kérek!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s