Nemzeti ünnepek, önsajnálat, “minden hetedik ember”.

Két, három gondolatot szeretnék megosztani/említeni. Az első (kettő) a nemzeti ünnepekhez es az önsajnálathoz való hozzáállás itt, és Magyarországon. A másik, egy pár gondolat re: amit mostanság olvastam az elvándorlási szándékkal kapcsolatban.

Megmondom őszintén sosem voltam híve a nemzeti ünnepeknek. Kimondottan rühelltem amikor általánosban el kellett játszani március tizenötödiket esernyőkkel, kokárdával (amit sosem igazán akartam magamra aggatni), úgy, hogy igazából kb tíz éves létemre azt sem tudtam miről van szó. Ebben persze benne játszott az is, h otthon családon belül szerencsére sosem volt kiemelkedően elterjedt a magyarságtudat erőltetése. Adott, h öt éve elköltöztem Mo-rol, ez talán nem annyira meglepő.

Mindamellett, ami otthon megy, az egyszerűen szánalmas. Mindig azon kell hisztizni, hogy negyvennyolc, ötvenhat, és egyéb irreleváns kétjegyű számok. Értem én teljesen, h ezeknek politikai háttere van, és a mindenkori kormányok ezzel akarnak magukhoz édesgetni bizonyos rétegeket, figyelem-felkelteni, stb, de ha hozzávesszük, hogy az elmúlt kb 170 évben az összes megmozdulást leverték otthon, valamint csak mégnagyobb szívás járt érte utólag, elmondhatjuk hogy nem nagyon van mire büszkének lenni. Azt például manapság kevéssé szokás említeni, hogy ha Nagyék annak idején nem ugrálnak annyit, talán az oroszok is elmennek, ahogy elmentek az osztrákoktól is. Jól jártunk? Kurvára.

Ez az index mai címlapja. Szánalmas. Tényleg ez mind olyan fontos hír?

Az angolokra érdemes “néhány szót fecsérelni” a témában. Ha megnézzük, Magyarország az elmúlt igen sok száz évben sosem volt egy önmagában jelentős ország. Ezt elsősorban úgy értem, hogy azokat az időket, amiket ma sokan visszasírnak (Trianon előtti időszak), már nagyon régen vagy közvetlen megszállás alatt vagy közvetve megszállva, egy dualista monarchiában töltötte az ország, amiben az untermensch szerepét töltötte be a magyarság, területének pedig egy jó részen soha nem is éltek magyarok. Magyarország mint önálló ország sokkal korábban megszűnt relevánsnak lenni.

Ehhez képest az angolok hosszabb ideig töltötték be a világ legnagyobb és legjelentősebb birodalma szerepét. Aranykorában a világ lakosságának ötöde (!) tartozott a birodalomhoz, területe kb 34 millió km^2 volt. Ehhez képest, ma az Egyesült Királyság a világ lakosságának kevesebb mint 1%-át adja, területe, politikai ereje a birodalomhoz képest elenyésző. Érdekel ez valakit? Nem. Öt éve lakom itt, és még soha, senkit nem hallottam panaszkodni arra, hogy mennyire megváltoztak a dolgok, hogy bezzegrégenmilyenvolt, sőt, bár szívott eleget ez az ország is a birodalom szétesése miatt, mégis ritkák azok a megszólalások, amik arra vonatkoznak, hogy a sok külföldi nélkül mennyivel jobb lenne itt. Ja, és nemzeti ünnepeink sincsenek amik a múltbeli eseményekre specializálódnak.

Lehet nem kellene olyan baromira sajnáltatni magunkat. Jogos, ehhez a magyarok cefetül értenek. Mielőtt valaki hozzám vágja, h magas lóról beszélek, megmondta az egyik előző akasztófavirág, hogy “el lehet menni” másnak is.

Ezzel át is térnék a mostanság több tanulmányban megjelent írásra, miszerint kimutathatóan megnőtt az elvándorlási vágy otthonról. Miközben ez abszolút érthető, és valahol azt hiszem helyes is (mindenki szeretne jobb körülmények közt élni.), pár dologra nem térnek ki ezek a kutatások, a sajtó meg jól felkapja, mert téma, eladható bulvárszutyok.

Írtam már korábban (pl itt.), hogy aki otthon nem tudott normális munkát találni magának, az jó eséllyel itt sem fog tudni. Ez ennél árnyaltabb, de vegyük figyelembe, hogy alapvetően egy külföldi társadalomban extra nehézségként kell kezelni a nyelvtudás igényét, a kultúraismeret hiányát, az új környezetet, az anyagi háttér okozta különbségeket, illetve ezek hozományait (pl h nem találnak emberek munkát, és haláltábor-jellegű helyen kell lakniuk mert másra nincs keret.).

Többször ecseteltem már, hogy konkrétan Londonba érdemes fejenként 2-3 ezer fonttal kijönni. Az, hogy ez mennyire reális az otthoni fizetések mellett, az más tészta, de szerintem ez az első akadály ami miatt nem jönnek ki sokan. Egyszerűen nincs rá pénzük – egy szoba havi £300-500, enni, közlekedni is kell, egyik sincs ingyen. A másik a nyelvtudás. Ez különböző fórumokon örökzöld téma, h elég-e a középfok vagy sem, de hirtelen egyezzünk ki abban, hogy jellemzően egy középfokú nyelvtudásnál erősebb angol hiányában nem lehet a mekinél jobb munkát találni (PHP programozók előnyben.), ami pedig nem fizet többet.

Ha ezt a két akadályt leküzdötte, vagy esetleg ignorálta a delikvens, akkor 1) még mindig kell egy olyan helyet találni, ahogy lakni is lehet emberi körülmények közt, 2) kell munkát találni. Ezek igazából azért nem egyszerű dolgok, mert egyrészt az olcsóbb helyeken nem nagyon találkozunk angolokkal, csak olyan külföldiekkel, akik nem kötelezően beszelnek jól angolul (tehát megtanulni nem fognak segíteni), valamint az olcsó lakóhelyek sok esetben az “olcsó húsnak híg a leve” kategóriába esnek; a munkahelyekre pedig iszonyúan sok a jelentkező minden fele kultúrákból, és természetesen aki egy rossz szót mer szólni a másik hovatartozására, annak gyorsan nagy baja lesz. Tehát el kell fogadni, h komoly verseny van, ahova pozitív(nak látszó) hozzáállás kell.

Hisztizni nem lehet, az itteniek nem fogékonyak rá, a kiemelkedően negatív stílust nem díjazzák, egy új embernek pedig meg kell birkóznia azzal, hogy itt senki nem kíváncsi a problémáira. Magyarán egy teljesen más környezetben, sokszor teljesen egyedül kell mindent felépíteni a semmiből, és mindent egyszerre kell csinálni, úgy, hogy nem igazán érhető, h mi és miért zajlik körülöttünk. A normális háttér megteremtéséhez sokszor több év kell, 3-4 év simán, igaz ennek egy része nem kötelezően arról szól hogy anyagilag helyreálljon a ‘rend’, hanem, hogy otthonosan érezzük magunkat a választott országban, és megértsük a kultúra mélyebb trükkjeit. Emiatt sokan, akik kijöttek, hazamennek, mert úgy érzik, h nem boldogulnak itt, vagy nincsenek jobb helyzetben mint otthon, miközben sok dolog azért hiányzik, vagy esetleg más.

Lehet, hogy sokan eljönnének otthonról, de kevesen fognak, és mégkevesebben fognak itt megtapadni. A tüntetésekre rohangászás helyett érdemesebb lenne inkább olyan elfoglaltságokba ölni a szabadidőt, amivel azok, akik megtehetik, másutt találnak magunknak ‘szebb jövőt.’ Nem telesen hülyeség.

Reklámok

Nemzeti ünnepek, önsajnálat, “minden hetedik ember”.” bejegyzéshez ozzászólás

 1. hu, egy kisebb indulatot érzek a sorok mögött :)
  pont a hétvégén beszéltem a barátnőmmel erről, hogy így megy úgy. Ja, mi mindig függetlenedni akartunk mindentől, aztán egy kis porszemmé váltunk, amit simán el lehet taposni.
  Én nem sírok :)
  de nagyon igazad van, az anyuka sem mondta soha,hogy így meg úgy a régi birodalom meg hasonlóak… mi meg 150 éves dolgokon rágodunk, ja

  • Persze, ez indulat-dolog, szerintem ebben a temaban nem nagyon lehet indulatoktol fuggetlenul irni. De amellett aki nagyon nagymagyar az valoszinuleg nem koltozik kulfoldre hosszabb tavra, vagy ha igen akkor kenyszerbol leszokik rola.

   • Igazad van. Én az olyan emberektől mászom falra, akik elétükben 1x lépték át a határt véletlen Ausztria vagy Horvátország felé és papolnak nekem arról, hogy Mo-ba születtem, kötelességem ide adózni, itt dolgozni stb…. de persze így-megy úgy az oroszok anno. Ébredjél fel! már 2012-it írunk nem a lerágott csontot kéne még rágni…. jaaaa

 2. Beszologatunk?:D

  En azt mondom, az alabbi harom piller kell az elindulashoz:
  – angol nyelvtudas
  – szakmai tapasztalat
  – penz ( mondjuk 1 millio ft.)

  Ha a fenti 3bol 1 kiesik, mondjuk nekem ugye az angol ( volt csak alapfok) , akkor meg mindig lehet megfelelo munkat talalni.

  Ha valakinel a penz esik ki, de jol beszel angolul, es jo szakmai tapasztalata van, akkor el tudja magat adni, akar otthonrol is talal allast.

  Akinek jo angolja van, meg penze is, az meg ki tudja bekkelni azt az idoszakot, amig valamibe beletanul .

  • Ofkorsz :) Egyebkent egyetertek, és valahol fenttartom azt, h php-sok elonyben, mert sokan akik kijonnek azoknak nincs relevans szakmajuk, ezert csak olyan teruleteken tudnak elhelyezkedni, pl valami pult mogott, ahol viszont mar neccesebb megtapadni. Pénz pedig valoban kell, ha nincs, akkor is kell…

 3. Bondi szerint:

  Abban nem értek egyet, hogy azt hittem én is, csak a magyarok panaszkodnak állandóan, pedig ha az átlag britnek nem tetszik valami, azonnal megy a „moaning”, a hőbörgés. Tiszta idegbajosak egyből. Semmi köze ennek semmilyen historikus frusztráltsághoz.

  Amúgy meg sajnos nekem is az a tapasztalatom, hogy iszonyatosan be van mindenki gyepesedve otthon a Kárpát-medencében (és a Kárpát-medencébe). Ráadásul azok osztják a legjobban az észt, akik a kötelező ruszkin kívül talán egy idegen nyelvet se tanultak soha életükben (vagy ha igen, akkor úgy voltak a nyelvtudással, mint a viccbeli pesti rendőr * ), és soha életükben ki nem mozdultak az országból, legfeljebb az aktuális politikai fuvallat által divatossá tett nyaralóhelyekre. Engem legalábbis kimondottan az észosztás idegesít. Tájékozottság nulla, de annyira tudja mindenki, hogy mit hogy kéne csinálni, miközben saját maga nem tesz semmit, sőt nem is érti, hogy mi ezzel a baj.

  Na bocs, én is csak hőbörgök itt. :)

  [ * Két rendőr áll a pesti utcán, egyszer csak lefékez mellettük egy külföldi rendszámú sportkocsi, kiszól belőle egy férfi: – Dujuszpík inglis? – A rendőrök csak bámulnak. Az illető tovább próbálkozik: – Sprehenzí dojcs? – A rendőrök csak néznek rá. – Párlévufranszé?? – A két rendőr csak néz bután. – Az idegen tesz egy utolsó próbát: – Gávárítye párúszki? – utána csak legyint és elhajt. Megszólal az egyik rendőr: – Te, csak meg kéne tanulnunk valami nyelvet, mégse járja, hogy a turistákat se tudjuk útbaigazítani. – Mire a másik: – Minek? Ez is tudott vagy ötöt, mégse ment vele semmire! ]

Kommenteket kérek!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s