London ami nem is London

Mi van Londonban? Canary Wharf, a Shard, Hyde Park…vagy mégsem? Attól függ melyik Londonról van szó, ugyanis nekünk helyből kettő is van belőle. (Nem) Gondolná az ember, hogy amikor a City of London-t halljuk, akkor igazából nem is Londonról van szó. Vagyis nem egészen. Természetesen magyarban a “city of London” (kis c-vel), nem pont úgy értelmeződik mint angolban, de azért el lehet képzelni miből ered a konfúzió (sic)
A City of London-ban ugyanis összesen kb 11 ezer ember él, területe pedig kb 1.6km2. A CoL az a piros folt a térkép közepén. A térképen egyébként Greater London van, az is megér egy misét hogy pontosan micsoda is, de majd arról egy másik alkalommal. Visszatérve a CoL/GL különbségekre: Mindkettőnek van saját városházája, polgármestere, adóztatása, rendorsége, torvényei, stb. A CoL polgármesterének hivatalos titulusa “The Right Honourable, The Lord Mayor of the City of London”, ami nagyon nem ugyan az, mint a “Mayor of London”. A Lord Mayor például egy aranyozott hintóban közlekedik, és céh (nem cég)-központban (guildhall, nem tudom mi a magyar így hirtelen.) dolgozik, miközben a Mayor of London jellemzően a saját biciklijein teker és egy irodában dolgozik. A kettő közti különbséget alább láthatjátok. Mindkét kép kattintható.

Igen érdekes, és már-már szórakoztató módon a CoL tulajdonában vannak egyes olyan területek a városon kívül, amik még csak nem is esnek közel egyik Londonhoz sem, mint pl az Epping Forest, vagy belsőbb helyek, mint pl a Spitalfields Market, Paddington Station, és a Tower Bridge (ennél jóval tobb van igazából). Emelett a CoL-nek saját zászlaja is van, ami tok jól néz ki, sárkányos. Bizonyos jogokat tekintve a CoL picit állam az államban, ha nem is annyira mint Vatikán Rómában, de hasonló jogai vannak mint Skóciának, vagy Walesnek, és a “cég” (csoport, nem tudom, Corporation), amely CoL mögött áll, régebbi mint maga az Egyesült Királyság. Ez utóbbi úgy történhetett, hogy amikor a rómaiak megjelentek a mai Anglia területen, akkor megalapították a várost, ami a mostani CoL kvázi jogelődje. Mint Aquincum Óbudának. Persze falak is épültek, és hadseregük is volt, így amikor 1066 környékén Hódító Vilmos megpróbálta meghódítani a várost, akkor az nem sikerült neki. Vágul feladta, és megállapodott a helyiekkel, hogy ha a helyiek elismerik ot királynak, akkor o nem fogja a továbbiakban piszkálni a helyieket. Visszatérve a korai történelemre, Westminster, ami egy kb “London 2.0”-ként lett megalapítva, azzal a céllal, hogy kivegye a szelet (pénzt, hatalmat, befolyást) a London 1.0 vitorlájából. Vágul miután Westminster növekedett, és összeolvadt a többi helyi településsel, a nagyobbik London körbenőtte a kisebbiket.

Kicsit ugorván az időben, a parlament végül úgy határozott, hogy a két várost hivatalosan is összemossák. Félhivatalosan mármint. Ugyanis a Mayor of Londonnak nincs hivatalos beleszólása a CoL-ben zajló dolgokba.

Ennek az utóbbinak a tradicionális és félhivatalos rendszernek egyebek mellett az is lett a szórakoztató eredménye, hogy az aktuális uralkodónak azóta is el kell ismernie a CoL jogait amikor a trónra lép. Emellett elvileg engedélyt is kell kérnie amikor a CoL területére lép, aminek hivatalos formája van, nem pedig lefaxolja, hanem ceremoniális az egész. Igaz ha Erzsébet iOS 6-ot használ akkor valószínűleg a Déli Sarkon fogja Londont keresni. Vagy az Berlin? Anyway. Fent említettem hogy a CoL-nek néha olyan jogai vannak amik a többi államot illetik meg, mint pl. hogy saját képviselőjük van, és egyes torvények egyszerűen nem vonatkoznak a városra (pl egyes szavazatrendszer-reformok, mert a belvárosban céhek és vállalatok is részt vesznek a szavazati rendszerben, nem csak mint lobbi-erő, hanem picit direktebben is).
Akit jobban érdekel a téma, annak elöljáróban javaslom az alábbi rendszertáblát:

Világos? Látja? Nem látja? Na látja. Picit mint a Hugs Bison. Kaotikus.

Miközben hivatalosan London 2.0-nak csak 12 éve van polgármestere, CoL-nak már eleddig több mint 700 ilyen feje volt. Sárkánynak sem utolsó. A hiba csak annyi, hogy a választási rendszer nem sokat változott azóta, hogy összehoztak anno. Így lehet az, hogy a helyi választásokon nem az emberek, hanem a cégek szavaznak, pontosabban a leadott szavaztok kb 3/4-e cégektől jön. Ez ugye a régi céhek helyett van így ma. A vállalatok minden x darab munkaerő után kapnak 1-1 szavazati jogot, amiket aztán azon kiválasztott munkaerőnek adnak oda, akik bár a CoL-ben dolgoznak, de nem ott laknak. A Common Council, ami kb a ‘tanács’ így végül 4:1 arányban olyan képviselőket vonultat fel, akiket vállalatok szavaztak be. Ennek egy része onnan jön, hogy minden London 1.0-ban lakó emberre 43 másik jut, aki ott dolgozik és ezért naponta beutazik. Magyarul ha a Common Council nem működik úgy, hogy az a vállalatoknak jó legyen, akkor 300.000 ember nem tudna ott dolgozni. Persze innentől evidensen sok pénzről van szó, ami megint nem meglepő módon fonódik a politikához.

Valaki szeretne London 1.0 polgármestere lenni? Másutt ez úgy zajlik, hogy Brit/Commonwealth vagy EU-s állampolgárnak kell lenni, ott kell élni egy évet, és meg kell nyerni a választást. Na nem itt. Itt ez úgy megy, hogy nem árt, ha az ember Sheriff volt előtte (nem Amerikában — lásd a feljebbi rajzot), ahhoz hogy valaki Sheriff legyen, ahhoz előbb Alderman-nak kell lennie, ami a 25 belső kerület kvázi polgármesteréinek egyike. Alderman pedig csak az lehet aki előszór megszerzi a Freeman státuszt, amit persze csak az Aldermanek tanácsa (Court of Aldermen) adhat ki. Picit rekurzív, esetleg korrupt. Ha ez nem volna megoldható, akkor az egyik céhhez is lehet csatlakozni, ezek olyasmi tradicionális dolgokkal foglalkoznak mint kerékgyártás, hajógyártás, mérőeszköz-gyártás, gyertyakészítés, pékség, stb. A csatlakozási feltétel pedig egyebek mellett releváns tudás/tapasztalat. Saját céhet természetesen nem igazán lehet alapítani (pontosabban technikailag kivitelezhetetlen, próbálkozni lehet.)
Ha mindezt sikerült lezavarni, a választásra való jelentkezést még egyes szerveknek el kell bírálniuk. Ezek hasonlóképpen hagyományos szervek mint az eddig felsoroltak, tehát nem egyszerű önkormányzati papírmunkáról van szó. Ha ez sikerült, akkor lehet előbb-utóbb a Sheriff posztjáért is harcba szállni. Ezeket azonban a céhek választják meg, nem pedig a választók (emberek vagy cégek). Ébren van még valaki vagy mindenki lerágta a lábát és meghalt belso vérzésben? Ha valaki egy évig Sheriff volt, akkor lehet a Lord Mayor pozicióért indulni. Csak a baki az, hogy erre a pozícióra nem az emberek, vagy a cégek, vagy a céhek szavaznak, hanem a Court of Aldermen. Ha akadna olyan elvetemült olvasó (kizárt), aki eddig nem tántorodott volna el a pozíciótól, akkor szólok, hogy az aranyhintón kívül más nem nagyon jár a tisztségért, fizu nincs, a hintót nem lehet beolvasztani a végén, és lópecsenye sincs. Mitöbb, a hivatalos kiadásokat is magának kell rendeznie az illetőnek, nem lehet levonni a céges számláról.

Remélem most már mindenki tudja melyik Londonban jár. Ha mégsem, akkor keressétek a sárkányokat. Ok őrzik a varos bejaratat.

Reklámok

London ami nem is London” bejegyzéshez ozzászólás

Kommenteket kérek!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s