Hatszáz új busz Londonnak?

Korábban talán említettem már a buszos írásban, hogy London nemrégiben egy újfajta buszcsaládot fejlesztetett és vásárolt.

 Az új buszoknak nincs igazán nevük, de mindenesetre most egy belső dokumentum szerint a TfL elhatározta, hogy hatszáz új példányt rendel a járműből. Ez London teljes buszparkjának kb 8%-a lenne (van vagy 7500 buszunk.), azonban a vásárlás mikéntje érdekesebb.

Pesten is kezd divatba jönni, hogy a BKV buszait alvállalkozók futtatják, vagy inkább a saját buszaikat futtatják a cégek, és a BKV-vel valamilyen pénzügyi megállapodásuk van. Itt is ez a helyzet, leszámítva hogy itt a TfL-nek nem igazan vannak saját buszaik. Az új buszokat azonban a TfL fogja megvenni. Ennek jórészt biztosítási okokra visszavezethető a háttere, adott hogy az új buszokon, a régi Routemasterekhez hasonlóan nyitott platform és kalauz is van.

A forgalomban haladó nyitott platformról viszont le lehet pottyanni, ami elvileg az üzemeltető felelőssége lenne, amit ezek a cégek nem akarnak vállalni, ezért a TfL úgy tűnik magára vállalja a költségeket, valamint a kaller képzését, és esetleges ‘fenntartását’ is.

A TfL az egész folyamatot olcsóként próbálja beállítani, azonban érdemes megjegyezni hogy a buszok fejlesztési költsége, ami igen magas volt, teljesen a TfL költségvetéséből jött, valamint hogy ezeket a buszokat valószínűleg nem fogják eladni amikor kiselejtezik őket. Adott, hogy errefelé mostanság 2004 előtti buszokat nem nagyon látni, végiggondolhatjuk, hogy mire a 600-as szállítmány befejeződik (leginkább ha csúszik…), akkor addigra az első példányokat már valószínű viszik a roncstelepre.

Ha minden a terv szerint megy, akkor áprilisban 60, majd jövő ősszel még 60, majd később 2016ig a többi busz érkezne meg.

via Londonist

Reklámok

Hatszáz új busz Londonnak?” bejegyzéshez ozzászólás

  1. nekem tetszik az új disegn, igaz, hogy ez a hátsó ajtó tényleg érdekes, főleg, ha nincs is ajtó. Kalauzok :) ez ilyen 1960-s éveket juttatja eszembe, kíváncsi leszek rá.

Kommenteket kérek!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s