“Híres Akarok Lenni” Rovat – István – Cheshire & Merseyside

Mutasd be magad néhány mondatban. // Mióta, hogyan és honnan vetődtél oda, ahol most élsz, és mit csinálsz ott?

István vagyok 37 leszek, bő 1 hónapja élek Angliában. (London nem igazán Anglia, inkább tartom külön történetnek, aki volt Angliában máshol, az érti mit szeretnék mondani) szóval én Cheshire és Merseyside környékén mozgok.

Ismerős és ügynökség nélkül vágtam bele. Közgáz diplomám, és 2 másik szakmám van, friss BME-s középfokú  nyelvvizsgával. Hát mit mondjak, nagy ugrás volt. Óriási mázlim volt, találtam segítséget, anélkül ugyanis itt még a pénz sem ér sokat.

Én 3000 fonttal érkeztem, és így is majdnem pofára estem. Találtam munkát hamar (állatoknak való retek munka) és így is 1200 fontom maradt, igaz nem shared roomban vagyok, hanem egy retek albérletben. Ez sokat dobott a költségeken, de nem is kerülgetek 5-6 másik embert. Aki kinti ismerős nélkül jön, annak tanácsolom az ügynökségeket. Máshogy nem megy. Nem kapsz munkát, ha nincs lakcímed, de nem adnak lakást, ha nem dolgozol, ha nincs lakásod bankkártyát sem tudsz nyitni (kivéve HSBC passport, de az évi 100 font) és NI numberhez is kell lakcím, szóval nagyon kemény utcáról kezdeni. Hiába volt elég pénzem, kiröhögtek…… (itt jegyezném meg, hogy nem lehetek elég hálás az ismeretlen ismerősöknek, akik segítettek, millió köszönet érte ezúton is)

Nyelv: ezen a környéken az emberek 50%-át nem értem, olyan tájszólásuk van, szóval aki nagy mellénnyel jön, azt érheti meglepetés. És nem arra gondolok, hogy nem értem mit mond, hanem azt sem, hány szót mondott. Én tudtam hogy ez a nyelvtudás csak alap, semmi több. Eddig mindent el tudtam intézni mutogatás meg rajzolgatás nélkül, de itt érezni, mennyire kevés a középfok.

Hogyan mutatnád be 5-10 mondatban a várost, ahol laksz, szerinted miben jobb, miben rosszabb mint az otthoni?

Mint friss szem, elmondom ami nekem nagyon furcsa vagy szokatlan az otthoni lét után.Rengeteg a rokkant ember, csípőficamos, és a lakosság jö része alig 1-2 %-kal marad el a lipóttól. Látszik hogy 1000 éve zárt a  közösség. Rengeteg a szemét, ez engem meglepett. Az ultra modern dolgok sokszor ötvözve vannak az 50 évvel ezelőtti dolgokkal. Az épületek kb. a 30-50 évvel ezelőtti szinten vannak. Csak röhögök, miket látok nap mint nap. Az átlag angol műveltség szánalmas. A legegyszerűbb dolgok is komoly gondot okoznak a lakosság nagy részének (pl. összeadni 2 számot, rendszeresen látom a boltokban, hogy a 6+9 az már számológépet igényel)

A bankban a számlanyitás egy külön cirkusz. Ilyen kérdésekbe szaladtam bele: mennyi a villanyszámlája, mennyit költ ételre stb. és ez egy alapszámla, nincs semmi hitelkeret. Az angol nőkről mindenki tudja hogy nem a világ szépei. Ez igaz, de nem annyira gáz a helyzet mint gondoltam (igaz én arra számítottam, hogy ha látok havi 1 csinos nőt az már jó, hát napi 2 is látható néha) Ahogy látom, nem nagyon dolgoznak az angolok, állandóan tele a sétálóutca, és vásárol mindenki, minden időben.

Ezen a környéken, a külföldiek, mint munkavállalók szinte a rabszolgák szintjén vannak kezelve. De ez csak a munkáltatóra, és az ügynökségre igaz. A hétköznapi angolok nagyon normálisak, kedvesek, egyenesen együttérzőek, amikor elmondom, hol dolgozom. A pénz értéke nagyon nehezen fordítható magyarra., kár átszámolni.. A lakhatás,utazás, és (az igazi) élelmiszer drága, a ruha olcsó. cigaretta 5.41 fonttól indul. Valódi kiárusítások vannak. 100 fontos kabátot 25-ért vettem. Az ételek többsége műanyag. Aki kinti ismerős vagy ügynökség nélkül vág neki, az készítse a vastag bukszát, de nagyon. 1000 font indulásnak nem elég már. Azok az idők elmúltak itt is. Az ügynökségek nagyon lehúzósak, én kb 1 hónap után hagynám ott őket, addigra el van minden intézve. Én 50 fonttal fizetek többet egy lakásért, amiben ketten lakunk, mint az ügynökséges ismerősök, pedig ők heten laknak. És a lakás a belvárosban van, míg az ügynökség szállása a város pereme. Beszéltem régebben itt élőkkel,(nem csak magyarokkal) van aki 4 éve van kint, úgy beszéli az angolt, mint mint egy angol és nem igazán tud kitörni. Aki korábban jött, vagy lengyel, annak jó igazán Anglia.(London persze itt is más) A lengyel-magyar barátság című lemez pedig itt felejtős. Az igazán tuti, amikor otthonról egy menő szakmával egy multi ide helyez ki. Akkor überkirályság van. Persze én így sem bántam meg semmit, nem  tervezem, hogy visszamegyek. És legyünk tárgyilagosak: másfél hónap után nem szabad csodát várni, itt sem kolbászból van az aranytojást tojó tyúk…..

Mi hiányozna, ha eljönnél onnan?

A sok lehúzás után viszont rátérnék arra, amit nagyon tanulhatnánk tőlük:
Hihetetlenül udvariasak, nem lök fel a nyugger az ülőhelyért, segítőkészek, türelmesek, egyenesen alázatosak, mosolyognak. Egyszerűen hihetetlenül jobb a közeg, sokkal jobban érzem magam. És ez nem pénz kérdése! Sajnos a sok negatívum után ez a két mondat alig árulja el, hogy ez mennyire sokat jelent a mindennapokban. És ezt tessék komolyan venni! Nálam a nyelvtanulás mellett ez volt a fő szempont, amiért kijöttem, és tényleg mintha egy másik világba csöppentem volna! Hiába esik az eső, akkor is mosolygok. Pedig az első 2 hétben állandóan esett, 10 fok volt, fűteni kellett májusban…… a melósokat nem nézik le, mint otthon.

Reklámok

“Híres Akarok Lenni” Rovat – István – Cheshire & Merseyside” bejegyzéshez ozzászólás

  1. Az utolso bekezdes mindent magaba foglal, ami miatt az ember kulfoldre szeretne menni. Es igen, a jo kozeg es az alapveto tisztelet altalanos megadasa tobbet er, mint az anyagi helyzeted, mert mint azt a te irasodbol is latom, egyaltalan nem bantad meg, hogy kimentel. Kitartas es sok sikert!

  2. Tetszett az interjú!
    Nagyon igaza van Istvánnak, az otthoni nagyon negatív légkör után úgy érzi az ember, levegőhöz jutott! Ezt az érzést jó volt megélni. A városban múltkor mosolyogva sétáltam és az emberek visszamosolyogtak rám, a zebrán is a 95 % megáll, mikor látják áthaladási szándékom :-)

Kommenteket kérek!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s