Vasudvard – Strata SE1

Gondoltam ha már belelendültem a magas épületeink bemutatásába, folytathatnám az egyik, a munkahelyhez szintén elég közeli, és meglehetősen furcsa külsejű épülettel, aminek hivatalos neve Strata SE1.

Bevallom őszintén még régebben többször láttam az épületet messziről de nem sokat tudtam róla egész addig amíg par napja el nem kezdtem olvasgatni az interneten a Shard-ról, de hat az internet mar csak ilyen hasznos dolog.

A Strata 43 emelet (148 méter) magas, nem-üzleti jellegű épület. Magyarul lakások vannak benne, kereken 408 darab. Az alacsonyabb szinteken levő lakásokat ún shared ownership konstrukcióban adták el, ami a fiatalok lakásvásárlását segíti elő, az állam támogatja valamelyest, és a vevő csak a lakás negyedét-harmadát veszi meg, aztán eldönti hogy akarja-e a többit később, addig meg egy csökkentett bérleti díjat fizet. Ennek értelemszerű előnye hogy ha csak a lakás harmadát veszi meg az ember, akkor kisebb hitelt, és kisebb önerőt kell produkálni, tehát egy £35-40k-s éves fizetésből mar el lehet indulni a vásárlás útján. A legfelső lakás egy duplex háromszobás kecó, amit annak idején £2.5m-ért értékesítettek. Azóta természetesen rendesen felment az ára. Az épület különféle becenevei közt szerepel a Borotva, valamint Vasudvard is. Utóbbi egész találó. Az építkezés 4 ev alatt zajlott, 2010-ben adták át.

Az épület egyik érdekessége a három szélturbina a tetőn. Ezek termelik az épület áramfelhasználásának kb 8%-t, ami elvileg éves szinten 50MW. Azért elvileg, mert az épület annyira új, hogy még nem tudták lemérni hogy mennyi is az annyi. Emelett az épületben egy kisebb erőmű is van, valamint az esővizet újrahasznosítja. A dizájnból es a felhasznalt anyagokbol adodoan az epulet hovesztesége fele a szabalyokban lefeketett eloirasoknak (ami jó).

Egy 2-szobás lakás havi bérleti díja a 2. emeleten £2000. Végül is annyira nem rossz, ha azt vesszük hogy a belvárosban ennél nem sokkal olcsóbban lehet kisebb lakásokat bérelni nulla látképpel. Amellett ez még mindig boven tobb mint a kétszerese annak amit én fizetek el a rekettyésben kint egy 27nm-es lakásért. Az ár mondjuk csalóka, mert ebben jellemzően nincsenek benne a számlák és az önkormányzati adó sem, szóval valószínűleg mindennel együtt inkább £2500 a vege.

Viszont azért kellemes látképet is kapunk érte. Sajnos a kép nem saját :/

Reklámok

Kommenteket kérek!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s