Kép

Magas vékony

image
Ez a Shard, vagyis az Uvegszilank – nem sokkal mellettunk van a munkahelynél – a kép saját. Amikor májusban majd elkészul, Európa legmagasabb épulete lesz, 310 méterrel. A 72. emeleten egy nyitott kilátót terveznek. Természetesen lakások, szálloda, de még park és múzeum is az epulet része lesz. Utóbbirol nem tudok semmi konkrétat.

Az épuletet az az ember tervezte aki a párizsi Pompidou Center-t is. A magassaga miatt nagyon sok vita volt belole a városban, mert Londonban nincsenek felhokarcolók, pontosabban Canary Wharf kornyékét leszámítva nincsenek, tehát ez az épulet messze kiemelkedik majd a varoskozpontban. (Lásd második kép).

Az épulet építési koltsége kb £435m, és mivel nagyon sok iszlam (Quatar-i) finanszírozza a projektet, ezért a bankok sária-hiteleket adtak a projekthez. Ennek az a lényege, hogy az iszlám tiltja a kamatokon keresztuli pénzbevételt, valamint bizonyos szerencsejátékokat, alkoholt, stb, ennek megfeleloen a hitelek struktúrája valamint azoknak a kore akik majd az épuletben helységeket bérelhetnek/lakhatnak/stb elég más a szokásos mindennapi épuletekhez képest. Akit jobban érdekel a sária-finanszírozás az angolul itt olvashat róla tobbet.

Reklámok

Kommenteket kérek!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s