Havi keresési találatok (2012. február)

Újabb havi keresési találatok. Azokat amik nagyon el voltak tévedve, nem tettem a listára. A wikis cikkek angolok. Ha valaki valamiről nagyon szeretne hallani, írjon egy emailt, fent a jobb oldalon a “kiez/miez” részben fent van a címem. Azokat amik már többször szerepeltek, nem teszem be újra.

metrós képek: maga a téma nem igazán a blogra tartozik de az angol metrókról itt volt egy cikkem.

londoni közlekedés gépjárművel: picit összetettebb téma mint hogy fél mondatban meg tudjam válaszolni, de általánosságban két/három dolgot említenék: a Congestion Charge, ami most épp £10/nap, ha az ember be akar hajtani a belvárosba. Azt nem tudom hogy külföldi autók esetében hogyan szedik be, de általában (angolul) itt lehet olvasni a rendszerről. A másik dolog hogy nagyon nagyok a dugók és nem igazán érdemes autózni ha nincs rá szükség. A harmadikat elfelejtettem.

költség Londonban gyerekkel: ehhez nem tudok sokat hozzáfűzni mert nincs és nem is tervezem h legyen gyerek, de az óvoda nem ingyenes itt. majd egyszer összeírom mar az oktatasi rendszert rendesen az alapoktól felfelé, de egyelőre egy link formájában a wikipedian sokat írnak róla (angolul, itt). tehát ahogy mondtam az ovi nem ingyenes, és mivel a gyerekre valakinek vigyáznia kell ezert vagy bébicsőszt kell beszerezni (aki kb £6/óránál kezdődik és a határ a csillagos ég), vagy valami intézménybe kell járatni a purdét, ami megint csak havi szinten egy ezres körül van (illetve igény szerint több.). A GYES jellemzően csak pár hétig jár, de ez a munkaszerződésben van lefektetve. Kb másfél hónapot érdemes elképzelni, utána egy ideig fél fizu, aztán semmi.

minimalber anglia: £6.08/óra (bruttó) – volt már párszor. de egy szobabérlés még mindg kb £400/hó és a metróbérlet £130 korul van.

cornwalli képek: a saját kempingezésemből itt van pár kép.

hol érdemes élni Angliában/Anglia munka melyik városba érdemes/évi 40000 Angliában jó?/Oxford mennyire drága/a londoniak átlag keresete: picit más sorrendben:
– Oxford olyan drága mint London, csak a tómegközlekedés olcsóbb – a lakhatás sajna majdnem ugyan az. az – – átlagkereset ill £40k mire jó kérdésben itt volt egy írásom.
– a hol érdemes kérdés összetettebb és attól függ mit tud és akar az ember: Londonban sokkal több a lehetőség, de sokkal nagyobb a verseny is, amellett sokkal drágább a lakhatás. tehát ha valaki konyházni akar, akkor menjen egy kisvárosba, ahol a minimálbérből ki tud jönni. itt a havi költség reálisan £600-nál indul, és ebben csak a lakhatás legolcsóbb változata, teszkógazdaságos, és buszbérlet van benne (metró talán nincs is ennyiért). ha valaki tud angolul (nem középfokon hanem rendesen), és van egy jó háttere akkor érdemesebb itt keresgélni mint vidéken. sajna a nagyvárosok mindig is relatíve drágák, a jó helyek nem olcsók. pl Coventry egy közepes város, olcsó, de elég gettó. Bristol hasonló. az északi iparvárosokat érdemes kerülni mert nincsenek munkahelyek nagy számban. Edinburgh jó/kellemes hely, kulúrváros, de picit drága, messze van, szutyok az idő, és a skót angolt nehéz megszokni annak aki nem él itt egy ideje. a tengerparti kisvárosok nagyon olcsók tudnak lenni, színvonalra nem kötelezően rosszak, de munkákat nehéz találni, és azok is gyakran szezonálisak lesznek.

gumtree.co.uk megbízható: nem jellemzően. attól függ mire kell: pénzt előre utalni soha senkinek, paypal csalásokkal tatarozottan vigyázni, utcán hatezer fontnyi kp-val nem rohangászni ha autót vesz az ember. (pár éve volt egy eset amikor GT-n vett egy srác autót, de mint kiderült az egész leszervezett volt, a csóka megjelent ötezer font kp-val és leszúrták.)

London luton mijen munka hejek vanak: ezt muszáj volt betegyem, no komment. (ha az angol is ilyen “hejesen” megy, akkor valszeg “semmijen”.

Reklámok

Kommenteket kérek!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s