Környékbemutatók: Paddington Waterside

Megpróbálkozok egy új rovattal, ami képes,  szöveges módon tálalja majd London egyes – véletlenszerűen kiválasztott – környékeit. Ha valamerre járok, és van nálam fényképező, felkerülnek ide is a képek.

Szeptember végétől egészen az elmúlt péntekig új munkám volt – aztán felmondtam – de a cég központja egy érdekesen modernizált területen volt: ez Paddington Waterside. Pár bekezdésben bemutatom, nem hosszú.

Tehát, Paddington Waterside igazából egy beruházási projekt neve, ami a Paddington környéki 1800 (!) korul épített (hajózási) csatornarendszert újítja meg, és természetesen ha már ott járnak a beruházók akkor a környéket is feldobják egy picit. A projekt helyileg itt található. A korábbi csatornarendszer fontos szerepet töltött be abban az időben, amikor a hajózás még elterjedt szállítási módszer volt, de a későbbiekben ennek hanyatlásával, valamint London mint hajózási központ megszűnésével a környék ipari jellege miatt lelakottá vált. Akit bővebben érdekel a története az az angol Wikin olvashat róla egy cseppet.

A teljes beruházás területe eléri a 930,000m2-t, ami nagyobb mint Canary Wharf első fázisa, és mindenképp nagyobb mint a Soho.

Na de lássunk egy-két képet.

A bal oldali íves épület a Marks & Spencers illetve az Orange [mostanság Everything Everywhere néven fut] főhadiszállása. A háttérben levő irodaépületek jó része szintén az M&S-hez tartozik, illetve kisebb cégek is rendelkeznek irodákkal itt.

Hátrafelé továbbmenve (nem szurok be minden képet, a picasa albumokban fent vannak), az irodaházak után lakóházak vannak, pontosabban a csatorna egy zsákutcába torkollik, amit üvegpalota-jellegű házakkal vettek korul. Ezen a képen eleg perspektivikusan látni. A lakóházak aljában kisebb üzletek (Tesco, posta, Superdrug, fodrász stb) található.

Ha valaki térképen próbálja követni a helyszínt (ami meglepne ;), akkor a North Wharf Road balra van, a csatorna pedig ahogy a bal épület ível hátrafelé, úgy kanyarodik szintén. Paddington mögöttünk.

Mint már itt is látni, elég sok bárka van ahol valóban laknak, élnek emberek. A bárkák ingyen parkolhatnak kb egy hétig, ami után napi huszonpár fontot kell fizetni. Sajnos voltam olyan bolond hogy az ott töltött három hónapom alatt nem igazan csináltam kepéket a hajókon előforduló életről ami elég hiba volt mert mindig voltak érdekes arcok, de most mar mindegy, majd talán tavasszal visszanézek.

Nem latszik annyira, de a jobb oldalon a St Mary’s Hospital van, ami pedig vegkepp nem latszik, az, hogy Paddington állomás mögöttünk van. Most éppen a Crossrail-t építik ott, ezért eléggé fel van túrva.

A környék egyik érdekessége a meglepő izoláció. Wikipedian van fent egy jó kép (jobbra beszúrva), ami a kórház belső oldalát mutatja, a képen háttérben a piros épület ami az én nyári fotómon jobbra van. Ezt megint csak jobban kellett volna dokumentálni, (mert teljesen kimaradt) de ez a ‘modernség’ csak erre a pár utcára jellemző. Amint kilepünk erről a területről, visszacsöppenünk egy teljesen másik időszakba. A környék jellemzően olyan mint a kórház területe. A teljesebb környék része egy kiépített csatornarendszer, sok sok lakóház, és sok cuki park. Emellett tele van, mint említettem szűk utcákkal, ezert itt autóval közlekedni teljesen szuicid elképzelés, de sajnos a buszok sincsenek jobb helyzetben.

A jobboldali képen látszik hogy a másik irányba tekintve egyszerre van mindenféle építési stílus. Picit hatvanas évek, picit 1800-as évek, kinek mi kell. A bárka meg még mindig ott volt, igen (decemberi a jobboldali kép, miközben a többi júniusi). Nah de ha, mégiscsak továbbsétálna az ember, akkor hirtelen bizony jellemzően a Paddington környéki régi, szűk utcákba tévednénk. Ez mondjuk egy cseppet sem meglepő, mert ezeknek a felujitasi programoknak a feladata hogy lepusztulófélben lévő területeket emeljenek fel, és az elképzelés, hogy majd a többi jön magától. Így aztán sok meglepő helyen lehet vadi új épületeket látni, nem egyszer a legnagyobb gettók környékén, amiket aztán nagy pénzekért el/kiadnak. Egy lakás az új blokkokban £250-400,000, ami elég drága még helyi viszonyok közt is.

Reklámok

Környékbemutatók: Paddington Waterside” bejegyzéshez ozzászólás

    • Meglátom. Hackney-t nem ismerem, egyszer jartam csak arra vagy talan ketszer. Jo lenne valami helyi ember aki korbe tudna mutatni. De majd ha jobb lesz az ido akkor megprobalom bekitatni.

Kommenteket kérek!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s