Mire jó az évi £40,000 fizetés (háztartási szinten)? [bbc cikk]

Most gondolom mindenki aki otthonról olvas, az arra gondol, hogy £40,000 (14.2 millió forintos) évi az ugye kb bruttó 1.2m ft havonta, ami egy valag pénz. A BBC-n jelent meg tegnap egy érdekes írás pár családról akiknek a háztartásszintű fizetése £40k. Érdekes olvasmány, több okból is. Laza fordításban alább olvashatjátok, plusz pár kommentet is. Azoknak, akik ide készülnek, határozottan hasznos lehet.

Az átlag brit háztartás éves fizetése £40k – ez persze sokaknak jó megélhetés, másoknak viszont alig elég. A cikk elején egy házaspárról írnak akiknek nincs gyereke, és 2 évente újszerű autót vesznek, mindkettőjüknek van kocsijuk (a lakosság 30%-nak van 2 v több autója háztartásonként), évente 2-3x mennek nyaralni, a házuk pedig egy £300,000-es ház. A cikk nem írja, hogy ez valóban mekkora ház, de az összeg önmagában semmit nem jelent, mert Londonban az átlag ház ár £440k, miközben egy eldugott wales-i környéken csak £88k.

Ennek a párnak nincs gyereke, és igazából az autók amiket vesznek jellemzően az alig használt £10,000 körüli kategória. A cikkben az egyik fotón egy relatíve uj Megane van, szerintem a kép alapján legalább 5-6 éves, ami azért olcsóbb, inkább £5-6,000. Persze ebből a pénzből nem lehet a gyerekeket magánsuliba járatni, és nem is igazán lehet a legújabb csilli villi cuccokat megvásárolni évente. Őszintén? Teljes képtelenség. Inkább megörököltek valamit.

Az egyik ‘hivatalos’ kommentár szerint £40,000-bol kényelmesen el kéne tudni élni. Ezt azért szeretném megkérdőjelezni, ha egy háztartásról van szó. £40k havi nettója £2450 korul van (ha csak egy ember keres, ha kettő keres összesen ennyit, akkor vmivel több, de csak kb egy százassal.). Ez két emberre, úgy, hogy Londonban egy lakás amiben 2 ember “kényelmesen” megfér (az itt kb 36-40nm jellemzően, ami ennél nagyobb az komolyan drágább), valahol a 3-as zóna környékén simán £1200/hó+számlák+council tax. Mondjuk £1500/hó. Ha beljebb van, akkor jóval több. Ha feltételezzük h nincs autó, akkor a 2 fő tómegközlekedési költsége £260/hó. Ha csak buszoznak akkor fele annyi. Egy autó sokat dob a költségeken, a Congestion Charge miatt is (£10/nap/ótó), meg természetesen benzin, biztosítás (simán £100/hó vagy akár 2x annyi is egy normál autóra adott helyzetekben). És akkor még enni is kellene. Na most ebből vegyél autót két évente, és legyen egy űberdrága házad.
Vidéken persze relatíve egyszerűbb, korábban írtam, hogy az átlag 2 szobás lakás bérleti költsége Londonban 2.5x drágább mint vidéken, de akkor viszont jobban autó és vonatfüggő lesz az ember, ami utóbbi igen drága tud lenni. A két bekezdéssel feljebbi £88k/£440k házérték is elég meredek különbség, bőven 2-3x feletti. Ami reálisabb 2 embernek az egy baromi pici lakás (25nm), vagy szoba (ami aztán tényleg kurva kicsi 2 főre), Teszkogadaságos kaja, Primark rucik, néha egy drágább dolog (laptop, fényképező, stb)
És az előző számításban egy centi gyerek nincs benne. Másutt írtam, hogy az ovi költsége itt kb havi ezer font/gyerek, és ha aupair-t “vesz” valaki, az sem lesz olcsóbb. Könnyen kiszámolható, hogy háztartási szinten csak úgy lehet “kényesemen” megélni havi nettó £2450-bol ha az ember egy baromi eldugott helyen van, és ott is dolgozik, amellett alig megy valahová. (Hiszen akkor a lakhatás olcsó, közlekedés pedig nem sok van.) Nagyvárosban képtelenség.

Bizonyos fajta segélyeket be lehet szerezni ha a fizetés adott szint alatt van. Vannak itt olyan ismerőseim akik egy tok uj lakásban laknak, és az állam állja a költségek egy részét, mert az 1 főre eső jövedelmük x összeg alatt van. A pontos rendszert nem ismerem, de általában ez nem ilyen szerencsésen megoldható.

Egy embernek viszont már sokkal egyszerűbb ennyiből megélni, értelemszerűen, hiszen ha azt vesszük hogy egy ember megfér egy akkora helyen aminek a költsége £700-1200/hó (Londonban, belsőbb helyen inkább a drágább), tömegközlekedés £120, kaja (sima étkezés) £150 ha nem akarja se túl olcsóra se túl drágára venni az illető, akkor látható h elég sok pénz marad meg. Ha ketten kapnak külön-külön ennyit, az már igen komoly összeg.

Korábban írtam és beszeltük is több emberrel, hogy ha valaki otthon az átlagfizut tudja/tudta megszerezni, akkor jó eséllyel itt is hasonló vonalon fog mozogni, illetve megfelelő irányban (otthon kevesebb = itt kevesebb stb). A 2010-es átlagfizetés a teljes munkaidőben foglalkoztatottak körében £32,000 vagy £25,800 volt. A legtöbb embernek £25.8k volt a fizetése, de a középpont £32k volt. Londonban ezek az értékek £44,000 és £32,000. Londoni lebontásban a társadalmi fizetési százalékok eloszlása a következő: 10%:£16,700, 20%: £20,962, 25%: £22,958, 30%: 24,803, 50%: 28,231, 60%: 36,187, 70%: 41,394, 75%: 45,205, 80%: 49,687, 90%:  71,044. Magyarul ha a fizetésed éves bruttó £71k akkor több pénzt kapsz mint a londoniak 90%-a.

Ezekben az értékekben benne vannak a már idősebb emberek is, akiknek a “rangjuk miatt” magasabb a fizetésük. Akik külföldre költözésen gondolkodnak, azok jellemzően <30 alattiak, és a fizuk ebben a kategóriában sokkal alacsonyabbak még, kb fele-kétharmada a fent említetteknek. Akit érdekelnek a részletek a fizetésekkel kapcsolatban, az a fenti linken elég sokféle lebontásban megnézheti hogy “ki mit ér”.

Mire jó az évi £40,000 fizetés (háztartási szinten)? [bbc cikk]” bejegyzéshez ozzászólás

Kommenteket kérek!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s