Miért éppen kelet-London?

Sok érdekességet és problémát vet fel a mostani londoni lázongás. Mint azt nem kell nagyon senkinek sem bemutatni, London (is) egy felettébb multikulti környék: bár jellemzően Amerikára, elsősorban NYC-re szokás mondani hogy a “kultúrák olvasztótégelye“, személyes tapasztalataim szerint London egy negyed centit sincs NYC mögött ha erről van szó, sőt, megkockáztatom, hogy a multikulti hangulat/lét errefelé erősebb mint nagyon sok más helyen.

Ebből persze baromi sok probléma tud lenni. Miközben a zavargásoknak csak a második-harmadik napja zajlik (a ki tudja mennyiből), pár dolog azért láthatónak tűnik. A városban a társadalmi eloszlás természetesen igen változó. Miközben nem annyira akarok belebonyolódni a faji előítéletekbe, azért vitathatatlan ez most a fekete közösségekben terjengő balhé. Aki ismer, többször mondtam már, hogy a nyugaton jellemző indiaiakkal nagyon kevés a probléma ( — reméljük ez a napokban megerősítést nyer). Nem így a keleti fekákkal.

Kedvenc etnikai térképgyűjteményem (via Guardian 2005) szerint feketék pedig elsősorban keleten laknak:

A fenti számokat érdemes duplázni, mert ezek csak az African Blacks számok, a Carribbean Blacks jellemzően hasonló területeken ugyan ennyi. A déli környékek jellemzően pont Brixton, keleten pedig Hackney, Islington, Wood Green, Peckham – a balhék helyszínei. Persze nem kötelezően azért van probléma mert más a színe (sőt, nem erre akarok rámutatni), hanem mert ezekben a közösségekben nem csak nagyon magas a munkanélküliség [Londonban kb 50% körüli a fekete fiatalok [16-24] munkanélküliségi aránya] (Forrás – BBC), és igen rosszak a kilátások.

De mi is Brixton és társai?

  • Brixtonban a két legnagyobb kisebbség a két fekete közösség. Mivel népszámlálás pont tíz éve volt, ezért ezek az adatok nem pontosak számadatilag ma már, de akkor így nézett ki a helyzet: A lakosság ötöde 16 évnél fiatalabb volt.
  • Hackney picit fehérebb környék, a lakosság fehér aránya kb 45%, a feketék aránya csak 10% körüli. Ennek ellenére nem egy biztató hely: a feketék által lakott ingatlanok 80%-a önkormányzaton keresztül bérelt lakhatás. A fehéreknél ez az arány kevesebb mint fele ennyi. A környék néhány kerülete a legkiszolgáltatottabbak közül van az egész országban.
  • Islington: szintén nagyrészt fehér környék, de nem jó adottságokkal: a londoni átlaghoz képest kétszeres az önkormányzati lakhatásban élők száma (44%)

A többi környék is távol áll a tökéletestől, nem sorolom végig, de mind hasonló. Mostanság már jönnek hírek arról is, hogy Birmingham központjában is hasonló lázongások kezdődtek. Az északabbi volt iparvarosok is megérnének egy misét, de sajnos egyik sem sokkal jobb mint a keleti negyedek itt. Liverpool, Birmingham, mindegyik nagy arányú problémákkal küzd, hasonlókkal természetesen. Igazából a magas munkanélküliség egyes csoportok kőrében, valamint ez ezzel együtt járó problémák (gyerekek elhanyagolva, oktatási problémák, faji előítéletek, stb.) tőrnek felszínre (részint). Miközben a szombati balhé elvileg azért kezdődött mert a rendőrök csütörtökön lelőttek egy fekete srácot akinél fegyver volt és rájuk lőtt, a mostani problémákat már inkább azok a fiatalok okozzák akiknek egyszerűen nincs jobb dolguk, mint, hogy épületeket gyújtogassanak. Végül Is tényleg “kurva vicces”. A kilátástalanság erős, az akarat hogy kitörjenek belőle már kevéssé az.

A hosszú távú gondok azonban összetettek: miközben a gyengébb szociális rétegeket nagyon megütötte a recesszió, és a kerületek így is hatalmas pénzeket költenek arra, hogy a rászoruló lakosságot a vízfelszínen tartsák, nincs pénz arra, hogy a felgyújtott/kifosztott épületeket rendbe szedjék. Ez talán a kisebbik, rövid távú gond. A nagyobb probléma amiről mindenki beszél, hogy ezeknek a kerületeknek nagy szüksége lenne kereskedelmi egységekre, és természetesen a belőlük származó munkahelyekre és adóra. Lehetőleg elsősorban azokra az egységekre, amik aztán odavonzanák a nagyobb adókat fizető gazdagabb lakosságot is. Természetesen eddig is sokan elkerülték ezeket a környékeket, mondván nem voltak jó helyek, de ezek után teljes képtelenség lesz cégeket, embereket bevinni.

A másik érdekes kérdés/probléma az olimpia lesz – nem is (csak) azért mert a mostani balhék megkérdőjelezik a rendőrség hatékonyságát, hanem azért is mert egyebek mellett azért tették keletre az olimpiát, mert azt remélték, hogy a versenyekhez kapcsolódóan elég nagy mennyiségű befektetés érkezik majd a városrészekbe, majd később, amikor már az egésznek vége, az épületek egy részét szintén kereskedelmi célokra tudják majd hasznosítani, vagy megint csak, drágább lakásokként eladni. Ez most mind picit kérdőjeles lett.

A rendőrség pedig nagyon csúnyát alkotott és alkot is. 1985-ben is voltak zavargások majdnem pont ott, ahol a szombati balhé elkezdődött. Mindenki azt hangoztatja a BBC-n, hogy azóta is folyamatosak a súrlódások a rendőrök és a helyi arcok között, és bár mindenki állítja hogy ezeket a problémákat kezelték az elmúlt 26 évben, amint a példa mutatja, erre nem nagyon került sor.

Az igazságszolgáltatás egyébként is problematikus: ahogy valaki említette (szintén a BBC-n), a börtönök tele vannak, a fiatalok börtönei tele vannak, egyszerűen nincs hova tenni az embereket. Már persze ha megfognák őket, ugyanis a rendőrség csak áll és bámul. Vízágyú mint kiderült nincs a városban, ugyanis olyanja a Met-nek (Metropolitan Police) nem igazán van. Sajnos pont akkor hívott vki amikor erről volt szó, úgyhogy nem tudtam rá figyelni rendesen. Arra mondjuk biztosan sok kérdés lesz, hogy miért nem használ a rendőrség komolyabb erőket/eszközöket mintsem csak néhány utcai rendőrt. Kicsit olyan benyomást kelt az egész probléma-kezelés mint amikor esik itt a hó – megáll az élet, és megvárjuk hogy elmúljon, mert a havazás errefelé nem divat ugyebár, miért is kellene készülni rá?

Miért éppen kelet-London?” bejegyzéshez ozzászólás

  1. Azt hiszem emlitettem, hogy council lakasok vannak a hazunkban es a kornyekunkon. Nem keves. Szerencsere itt nem volt gond.
    Islingtonban is sok council lakas van, megsem tunik lepukkantnak. Szerintem nem feltetlen ebbol kell itelni.

Kommenteket kérek!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s