Én a világ körül II.

Még Londonba koltozesem idejen volt egy cikk amit az origó hozott le a régi iwiw-es “Világ korul” felhasználókról. Gondoltam érdemes/érdekes lehetne így három évvel késobb ujra megnézni a kérdéseket és válaszokat.

Mióta, hogyan és honnan vetődtél oda, ahol most élsz, és mit csinálsz ott?

Londonban mostmár három éve és pár hete vagyok. Elotte Oxfordban voltam mesterképzésen egy évet, ott “kezdtem” az angliai létemet. Londonban dolgozom, azóta hogy itt vagyok ugyan azon a munkahelyen, bár mostanság tobb-kevesebb (ezeddig határozottan kevesebb) sikerrel keresek munkát. Amit most csinálok az az analitikának egy vonala, tomoren azt vizsgáljuk hogy az emberek mit vesznek és esznek, és ez alapján mondjuk meg a kulonbozo FMCG cégeknek, hogy mit és hogyan lenne érdemes változtatniuk a termék/promo-stratégián, mitol lehetnek sikeresebbek, satobbi. A munkán kivul probálom épiteni a szociális életemet amire az elmult hosszabb idoszakban azt hiszem nem nagyon áldoztam idot, vagy csak egyszeruen kedvem nem volt/lusta voltam. A hosszabbtávú cél még legalabb 2 év itt toltése, mert 6 évre már ki lehet kérni a brit állampolgárságot, utána meglátom. Valószinuleg kelet fele továbbállok majd, de nem haza.

Hogyan mutatnád be 5-10 mondatban a várost/országot, ahol laksz, szerinted miben jobb, miben rosszabb?

London ennyi ido utan kezd megszokottá válni bizonyos fokig. Ez inkább pozitív mint negatív, mostmár megbarátkoztam azzal hogy nagy a város, és nagyok a távolságok is, de amellett mindig van amit fel lehet fedezni, új helyek, otletek, stílusok, stb. A jovo szempontjából majd beljebb akarok koltozni, mert most eléggé kint vagyok Hanger Lane kornyékén de ez munkafuggo is, es mivel per pillanat itt dolgozom, itt is lakom. Jobb/rosszabb témakorben továbbra is azt tudom mondani, hogy nagyon pozitiv, hogy itt mindenki azt csinálhat amihez kedve van, elsosorban mint oltozkodes, aktivitások, stb. Persze értelmes limiteken belul, de az emberek nem zavartatják magukat semmi miatt. Jók a szórakozási lehetosegek, mindent megtalál az ember, kultura, pub, buli, kinek mi kell. A meetupok határozttan tetszenek pl. A meetup egy weboldal ami arra specializálodott, hogy ha valakinek van vmi otlete, hogy szivesen csinálna, de nem akar egyedul, akkor ide fel lehet dobni, és aki akar, megy. Igy sok ismerosre is szert lehet tenni, de leginkább abban jó, h igy konnyebb kimozdulni otthonrol. A negatív oldalon az idojaras, a drága lakhatás, fehéremberek hiánya (sorry), és a nagy távolságok amiket említeni tudok.

Mi hiányzik Magyarországról?

4 év után sem érzem hogy halálosan hiányoznának dolgok. Pár dolog nem lenne rossz, de azok nem megoldhatók. Annyiban változott a véleményem az elozo hasonló írás óta, hogy szerintem Budapest – ahol laktam – egy baromi jó hely is lehetne, és ha lenne, akkor inkább lennék ott mint itt. Persze ahhoz az kéne hogy fizessenek 5x annyit mint amit most otthon megkaphatnék, és a teljes morális hozzáállást át kéne szabni. Mondom, nem megoldható. Plusz mostmár kezdem Pestet kicsinek érezni amikor otthon járok. Régen London volt nagy, most is az, persze, de mostmár inkább élvezem, illetve ha nem kint laknék a fenében, mégjobban élvezném.

Mi hiányozna, ha eljönnél onnan?

Amikor még Oxfordból írtam ennek az elso változatát három éve, akkor a nyugalmat említettem hogy hiányozna. Ezt azóta inkább ugy mondom, hogy az angol hidegvér, és az ezzel járó alacsonabb stressz-szint, általános lazaság, biztos hiányozna. Azt hiszem hiányozna a fizetés is. :) Bár annyira nem kiemelkedoen magas, de értelemszeruen tobb marad meg a hónap végén mint otthon. Persze jó pénzt másutt is lehet szerezni.

Milyen az életszínvonal az itthonihoz viszonyítva? Mennyire tűnnek kiegyensúlyozottnak, boldognak az emberek?

London a méretébol adódóan nem általánosítható egyszeruen, és talán nem is érdemes. A kiegyensúlyozottság látható, de az életszinvonal már erosen változik. Akinek van pénze, az pl kivehet egy nagyobb lakást havi £20,000-ért a Harrods mellett. Más ennyiért autót vesz, vagy leginkább egy tized lakást. Persze a másik oldalon ott vannak a council estate-k, amik onkormanyzati bérlakások azoknak akik segélyen élnek. De azt érdemes fejben tartani, hogy a londoni havi nettó átlagfizetés £1,500, amibol elég jól ki lehet jonni, bár a lakásbérlés nem fér bele (persze nem a havi húszezres lakásé, hanem általában).

Mennyibe kerül egy óra parkolás, buszjegy, mozijegy, egy sör, egy kávé?

A parkolást nem tudom, továbbra sem. De a parkolási buntetés magas, most vágták meg egy munkatársam £120-ra. Buszjegy £1.50, havi metróbérlet (1-4 zóna) kb £150. Mozi £12 korul, sor/kave £3 nagyjából. Ezek persze alap árak, tud lenni tobb is.

Mennyibe kerül egy kétszobás lakás havi bérlete a belvárosban?

Kétszobás alatt nem a pesti kétszobás 70nm-est kell érteni hanem inkább 50-est max, és nagyon nem mindegy hogy a belvárosban merre is pontosan. Mondjuk átlag áron szerintem £1500/hó alaphangon, de inkább £1800. Erre rájon az ugynevezett Council Tax, ami kb havi £150 minimum, plusz a számlák persze. Ennek megfeleloen kétszobás lakást a belvárosban csak az vesz ki egymagában aki baromi gazdag, vagy bolond, esetleg a ketto egyszerre. Kettesben már reálisabb persze, de ha szép helyen akar vki akkora lakást bérelni, akkor boven megvan £2,000 per hó is az alapkoltség, ami nem biztos hogy megéri. Erre rájon, hogy a belvárosba behajtani naponta £10 automatikusan, és a parkolást nem tudom mennyibe kerul, de drága. Harmadrészt ami itt kint a teszkóban mondjuk £3 az bent simán £4-5. Ahhoz, hogy akkora koltseg mellett meg lehessen élni, már egész komoly fizu kell. Gyakoribb a szobabérlés, leginkabb bevandorlók korében, akiknek jellemzoen alacsonyabb a fizetésuk.

A jövedelmedből mennyit költesz magadra és mennyit tudsz félretenni? Mire spórolsz, mire gyűjtesz?

Most hogy irtam hogy ember magának alig vesz ki lakást, hát én kivettem, emiatt aztán relative kevesebb penzem marad minden másra. Technikailag még most is kevesebb marad a hónap végén, mint amikor 3 éve még egy szobában éltem egy kisebb lepratelepen. (érdemes visszaolvasni hogy akkor milyen jol megvoltam vele….). De azert nem halok éhen, nem gyujtok semmi kulonosre, ha akarok valamit, megveszem és kész, ez azert nem rossz dolog. Ha meghúznám magam akkor a lakás mellett el tudnék tenni havi £400 korul. Ha szobám lenne, akkor másfélszer annyit. Ha lesz uj meló akkor meg jóval tobbet, bár most keveset metrózom, ami havi £100 megtakarítás.

Azzal foglalkozol, amivel mindig is szerettél volna?

Frászt, de nem tudom mivel akarok foglalkozni, szóval ezeddig veszett fejsze. Majd ha megvilágosodok, szólok.

Milyen a mindennapok hangulata az itthonihoz viszonyítva?

Nyugis még mindig. Az mondjuk egy dolog hogy itt mindenki rohan mint a veszett egér, de ez senkit nem zavar.

Mitől tartasz, és mi az, amiben reménykedsz?

Három éve azt írtam hogy “nem szoktam nagyon idegeskedni a jövőn, nem tartom magam elveszettnek”. Ez azóta is igaz.

Mi most a legfőbb hétköznapi beszédtéma nálatok?

Krikett, mert épp annak van szezonja.

Mi van a helyi újság címlapján, amikor ezt írod?

Nem tudom, idotlen idok ota nem láttam újságokat, de gondolom az NHS átalakítás lehet az aktuális sztori vagy hogy vmelyik herceg vissza akar menni a frontvonalra.

Mi a legjellemzőbb szabadidős tevékenység felétek?

A pubozás továbbra is favorit, emellett mindenféle kulturalis lehetosegek, bulik, szocializáció. A meetupot emlitettem már, az is kellemes módja annak hogy találjak vmit ami érdekes.

Hányféle szórakozási lehetőséged van szombat este?

“Sült hal, Tom Jones, délutáni tea, rossz kaja, még rosszabb idő, kibaszott Mary Poppins… LONDON!” Magyarul 42 vagy végtelen, attól fuggoen ki mennyire kocka és melyiket érti :) Igazából csak a pénztárca és az egyéni igények szabnak határt a lehetosegeknek errefele, ami határozottan pozitív.

Kívánod-e, hogy a gyerekeid ott éljék le az életüket, ahol te most élsz?

Nem hiszem, de tuti hogy nem is otthon. Egyelore nincs tervben gyerek.

Reklámok

Kommenteket kérek!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s