Lakásbérlés / szobabérlés Angliában

[Frissítve: 2012/04] Rövid analitikus beszámoló az itteni rendszerről – elsősorban azért mert úgy tűnik, hogy relatíve sokan kerülnek az oldalra a témát keresve. Vágjunk is bele:

Ingatlant errefelé majdnem mindenki bérel, ha bevándorló az illető akkor 99.9% hogy nem vásárlás lesz, hanem bérlés.

Annak aki nagyon kíváncsi, gyorsan az árakról a részletek előtt [2012/04]:

Mi/Hol [/hó]
Single szoba
Double szoba
Studio lakás (<30nm)
2 szobás lakás
London 1./2. zóna
£600-800
£700-1200
£1100-1500+
£2000+
London 3./4. zóna
£300-550
£450-750
£700-900+
£1300+
Vidék
<£300
<£400
<£600
<£1000

Ezek az árak közelítőlegesek, leginkább mert a vidéki árazásról limitált információim vannak. Emellett fejben kell tartani hogy ezek az árak nem jellemzően tartalmazzák a számlaköltségeket, valamint az úgynevezett council tax-ot, ami lakásonként kb £100-150/hó, de ez függ a helytől és pár más dologtól is. Megemlíteném azt is, hogy a single/double szoba az nem azt jelenti hogy hányan vagytok, hanem h mekkora az ágy szélessége [75 vs 130 cm], illetve elvileg a double szoba nagyobb is, de ez közel sem mindig igaz. Ha egy szobában ketten vannak az roomshare, és jellemzően twin room, ami a jellege miatt olcsóbb mint egy single, de nem nagyon ajánlott, ha csak nagyon nincs megszorulva az illető.

Persze a legegyszerűbb ha valaki expatként, jön, akkor valószínűleg majdnem minden előre le van rendezve, és az illetőt varja a lakás. Aki nem tudja mi az “expat”, az nem expatként jön :)

Amikor én kijöttem akkor én egyetemen kezdtem, ezert kolis voltam. Ez az egyszerű rendszer, mert élőre lefixáljuk hogy jövünk, és kb meg is van oldva minden. Ez persze csak akkor hasznos ha az ember tanulni jön ki, egyébként nem lehet koliba költözni a neten keresztül. Kolesz egyébként viszonylag érdemes, annak aki megteheti, mert jellemzően olcsóbb mint a szobabérlés, és a különböző javításokat sőt sokszor meg a takarítást is az iskola erre a célra fizetett alkalmazottja végzi, tehát nem kell azon parázni, hogyha eltört a zuhanyfej, akkor a landlord három hétig szarik hozni egy újat. Emellett a problémás lakoktól is könnyebb megválni, mert az kolis előírásokat eléggé betartatják. Ezekben semmi sokkoló nincs, jellemzően a vendégek számát tekintve és az ott-tartózkodásuk hosszára vannak megkötések, bar gondolom ha valaki elmenne valami merev vallásos helyre, lehet ott előírják hogy nem lehet hupákolni, de az már más tészta.

Mivel az itteni magyarok többsége tapasztalatom szerint úgy jön ki, hogy fog egy repjegyet ami valahol leteszi, aztán egy buszt ami valahol leteszi megint, ezért elég fontos lesz hogy az első napi hostelezés után keressenek szobát. Itt helyből két opció szokott adódni, az egyik a hivatalos, a másik a privát. A hivatalos módszer az, amikor ügynökségen keresztül megyünk szobát bérelni. Ez viszonylag strapás mert ügynökségek jellemzően csak egész lakásokat adnak ki, függetlenül attól, hogy azok hány szobásak, aztán a többinek a megoldása az illető baja. Erről majd később írok.

A leggyakoribb ezért a Gumtree-n való körbenézés. A GT-n jellemzően magánemberek szobáit lehet megtalálni, akik abból élnek hogy van vagy hat házuk és kiadjak a szobákat belőlük. GT-n nézelődni mar otthon is el lehet kezdeni, egyrészt hogy ismerjük az árakat, másrészt, hogy ne akkor kapjunk sokkot amikor élőben meglátjuk, hogy az £500-as szobában annyi hely van mint otthon a spejzban. Így talán könnyebb is felmérni azt, hogy mit illetve mennyi cuccot érdemes hozni, hogy egyáltalán elfér-e. A Gumtreenek egyébként vannak árnyoldalai is, pontosabban egy, de az nagyon: a szobák egy jó része kamu. Hallottam olyasmiről, hogy előre megállapodtak otthonról a Landlorddal hogy majd jön az illető, de ez igazából ritka is és nem is javallott. Egyrészt pénzt előre utalni nem szabad, másrészt fontos megnézni a környéket és a szobát – ez a GT esetében fokozottan igaz. Annak aki spontán jön ki sem sokkal nehezebb a helyzete, mert fogja a batyuját, vesz egy SIM kartyat es/vagy telefont (olcsó), bemegy egy netcaféba (sok van, és jellemzően 1 óra = 1 font), és elkezd telefonálni mint a bolond, hogy szobákat akar nézni egész nap. A Gumtree-n kívül vannak egyéb/jobb opciók is. A SpareRoom pl fizetős, de ennek megfelelően egy megbízhatóbb szolgáltatást nyújt.

Korábban ecsetelgettem, hogy London baromi nagy, ezert nehéz megmondani egyszerűen hogy mik azok a helyek amik egyértelműen kerülendők. Keletet általában szokták mondani, hogy nem érdemes, akár csak Harrow (nyugat), Brixton (dél), de majdnem mindenhol vannak rosszabb környékek. Ha úgy tűnik sok a rosszarcú akkor nem érdemes odamenni. A rosszarcúságot viszont itt picit máshogy mérik mint otthon. Adott, hogy az otthoni lakosság jó része fehér, a nem fehérekre eléggé ferde szemmel nézünk, leginkább ha cigány az illető. Na itt sok az indai, pakisztáni, arab, feka, stb. Jellemzően igaz, hogy az indaiakkal/arabokkal nem szokott gond lenni, max sokat büdös kaját főznek, de kb ennyi. A fekákkal már érdemesebb vigyázni. Wembleyben és Seven Sisternél elég sok a magyar, tapasztalataim szerint ez inkább negatívum mint jó. Persze azt senki ne várja hogy angolokkal teli helyre fog csöppenni egy szobabérléssel, már az is “siker” ha a fehérek többségben vannak (nem lesznek.). Viszonylag egyszerű dolgokra érdemes figyelni. Ha a metró nincs legfeljebb tizenöt perc gyalogtávolságra, akkor az nem jó hely, nem közbiztonságilag, hanem egyébként. A busz lassú és koszos. Volt egy ismerősöm aki az valahol az o2 Arena mellett lakott, 2-es zóna, egész központi helyen, de nem volt metróközélben, így 2 óra volt eljutni hozzá Ealingbol, ami azért szép, mert a belváros onnan fél óra metróval. Legyen a környéken egy Tesco/Sainsburys/ASDA/Waitrose, lehetőleg nagy. Az úgynevezett council house/flat területeket messziről kerülni kell, putrinegyedek. A “három utca távolságra van” verzió sem jó. Megfelelő indok nélkül a 3-as zónán kívülre, de leginkább a 4-es kívülre nem érdemes költözni, kint van a fenében, és akkor amikor metróvonal keresztben 74km, ez már számít.

Szobákból, illetve házakból nagy egyszerűsítéssel két fajta van, elsősorban ami a lakókat illeti, a szociális és az antiszociális. Az előbbi az, amikor a lakók végiginterjúvolják a jelölteket, aztán majd visszajeleznek, és megpróbáljak megtalálni azt, aki szerintük a legjobban beleillik a lakókörnyezetbe, akivel együtt lehet tv-zni, és lehetőleg szereti a debil sorozatokat, meg a focit. Ilyen helyeken egyébként esélyesebb az angol lakóközönség, de drágább is, viszont ide csak akkor lehet bekerülni ha az ember rendesen tud angolul, és lehetőleg van munkája is. A másik verzió, amit én csináltam, hogy egy olyan helyre mentem ahol 13 hónap után se tudtam a lakok nevét, nem is mert olyan sokat cserélődtek, hanem mert kicsit sem érdekelt, és nem is láttuk egymást sokszor. Ezek a helyek olcsóbbak, “instant” meg lehet kapni őket, de itt nem sokat fog fejlődni senkinek sem a nyelvtudása, és jellemzően a kulturális tapasztalatok is csak az ember tűrőkepésségét fogjak tornáztatni. Nálunk 5 szobából voltunk 7-en (két pár), ez még hagyján, hallottam ennél 2x nagyobb lakosságszámról is. Persze fürdőszoba csak 2 van, jobb esetben. Néha nincs annyi. Néha nincs mosógép sem (ami persze pluszköltség, hiszen a mosoda meg nem ingyenes).

Vannak otthoni ügynökségek akik ígérik hogy adnak itt lakhatást meg segítenek a munkakeresésben. Ezeket nagyon messziről kell kerülni. Egyrészt általában felárat számolnak fel, amit nem volna szabad (törvényileg), másrészt innen hallottam a legtöbb olyan story-t amikor hajnali kettőkor kiteszik az illetőt valami hülye indokkal, és haláltábort megszégyenítő helyen tárolják a lakókat. Persze a munkakeresési segítéség az annyi hogy egy A4-es papírt a kezedbe nyomnak néhány ügynökséggel rajta, amit magad is megtalálsz.

Mit érdemes tudni / megnézni: londoni árakat fent ecseteltem, de egy szobára érdemes szánni havi legalább 450 fontot double, es kb 250-300 fontot single room esetén. A double nem azt jelenti hogy kettesben vagy valakivel, hanem hogy az ágy kb 130 centi széles, és nem 75 cm. Vannak shared szobák is annak aki nagyon rossz anyagi helyzetben van, ezt leszámítva erősen ellenjavallt, sok egyéb mellett azért is, mert ismeretlennel kerülsz egybe, nincs semmi biztonságban, és ha a másik lelép spontán, akkor rajtad verik le az ő pénzét, vagy egyszerűen kiraknak ha nem tetszik valami (kb ez már a szobázás “legalja”, itt eléggé mindent lehet, és hallottam is már eleget másoktól. Magyar kiadókat kerülni ezerrel, azoknál nincs rosszabb és nagyobb köcsög). Ami a fent említett áraknál olcsóbb, az már gyanús. Érdemes lehetőleg mindent lepapírozni, ha ez ellen tiltakozik a LL akkor nem kell odamenni. Alkudozni nem nagyon lehet mert ha nem veszed ki a szobát akkor holnap jön öt másik új arc, de ezzel együtt tudni kell, hogy nincs is szobahiány, tehát ha nem találtál jót egy helyen akkor majd lesz másik!

Mindenképp meg kell nézni a fürdőszobát, h ne legyen túl mocskos, illetve az ágy környékét és alatta hogy ne legyenek döglött bogarak sehol. Az nem jó kifogás, hogy ha döglött az jó, mert tapasztalatom mutatja, hogy előbb utóbb az elő verziók is megjelennek, és jó eséllyel bukod a depositot, mert úgyis rádverik hogy te hoztad őket. Szokás mondani, h “tiszta udvar rendes ház” – na ez így igaz. Kertet érdemes megnézni, nálunk anno kétméteres gaz nőtt amit az egyik srác kenyérvágó késsel irtott. Olyan is volt a ház, én azóta is haláltábornak hívom. Szobákat jellemzően legalább 2-3-6 hónapra adnak ki, annál rövidebb időre nem jellemzően. Matracot érdemes vagy újat kerni, vagy újat venni meghozza első adandó alkalommal nem olcsó, de megéri. Általában a deposit pár hétnyi, tehát néhány száz font. Normálisabb helyeken lehet elkérnek többet is, de ott hihetőbb hogy viszont is latja az ember. Ezek a szobák gyakran azonnal elfoglalhatók, és nem nagyon érdekli a LL-t hogy van-e munkád (bar meg fogja kérdezni). Jellemzően a fizetés kp-val történik, ezert nem is létszükséglet a bankszámla előzetes megléte sem. Ez sokszor előny lehet az első napokban, mert pl bankszámla megszerzéséhez lakásigazolás kell, amit csak az LL tud kiadni. Érdemes megbeszélni az alapokat a lakótársakkal, mármint hogy ki mit takarít & tsai. Nálunk pl senki nem takarított semmit, olyan is volt a hely, erről írtam mar korábban. Mindent nem írok le hogy mit kell kérdezni, szerintem a jórésze a dolgoknak vagy evidens, vagy ha vki olyan hülye mint én voltam, akkor majd szépen beletanul, azért van itt.

Fórumról szedtem össze két jó megszólalást a tömegszállásokkal kapcsolatban:

Ha tud mindenki viselkedni, nincs belőle baj. A baj akkor van, mikor az echte magyar kijön, és magyarkodik. Szarik mindenkire, csak o létezik, baszkodja az ajtót, dübög, hangoskodik, és hajnali 3-kor esik haza 7 napból 4szer annak ellenére hogy üvöltöttem mar le a fejet hogy viselkedni kéne (miközben előtte párszor már szépen megkértem, hogy nem kéne dübögni, stb…).

Illetve egy másik, nem magyarokkal kapcsolatos, de legalább annyira jellemző:

A három párból ketten magyarok vagyunk, de mégis a harmadik a fekete bárány, egy francia-spanyol duo. A spanyol sráccal igazából nincs semmi gondunk, de a francia “úrihölgy” mindannyiunk szamara komoly kihívást jelent. Ajtókilincsről látszólag meg nem hallott, mivel a sokadik keres és pár veszekedés után sem képes a használatára. Amikor o közlekedik a lakás bármely pontján azt tisztán lehet hallani, mivel úgy odaveri a talpat a padlóhoz. Ebben az a legérdekesebb hogy messze ő a legpehelysúlyúbb (kb a 45 kiloja […]). Egypárszor hallgattam a fejtegetését, hogy azért nem mosta el maga után a tányérjait, azért nem pakolta el a konyhaasztalról a cuccait, mert dolgozik és fáradt volt. Azt mar fel sem vetettem neki hogy porszívót hasznosíthatna meg padlót is takaríthatna néha. A tisztálkodási szokásokról, illetve az ezzel együttjáró zavaró szagokról mar nem is beszelek, szerencsére ritkán vannak meleg napok. Ellenben a veszekedésben meg fuck offolasban élenjár. Meg abban is hogy 20 éves fejjel kioktasson, hogy milyen alapon merek én szólni neki.

Van meg egy alternatív opció amiről keveset tudok, ez a bentlakásos meló. Ez általában babysitting vagy housekeeping munkák eseten fordul elő, de nem kimondottan sokat tudok erről írni, sokan ezzel kezdik, de a vitathatatlan hátránya az, hogy nagyon kötött az ember és gyakran a munka se épp a legjobb.

Ügynökségen keresztül mint mondtam tudomásom szerint nem lehet szobát bérelni, de ha többen vagytok akkor össze lehet állni annyira hogy kivesztek egy lakást/házat, és akkor ismerős a társaság. Az ügynökségi helyeket nem lehet annyira egyszerűen megszerezni, úgy tudom nem ilyen spontán, hanem ott ellenőrzik hogy van-e pénzed, jó fej vagy-e, mindent megnéznek rajtad, úgyhogy aki odáig jut, hogy ügynökségekkel beszélgessen bérlésről az jellemzően vagy elég sok pénzzel jön ki, vagy már átesett az első koron. Mindenesetre lakást kicsit másként lehet bérelni, mint szobát, de nem uber-különbség. Itt csak annyi van, hogy hosszabb távra kell aláírni, több a deposit, és természetesen drága is viszonylag. Pl. egy 26nm-es lakás simán tud lenni 900 font korul per hó, számlákkal, de ez csak a beugró.

A Shelter és a Londonist aktuális (2012/04) elemzésében jelent meg, hogy a legolcsóbb kétágyas lakások mostanság az alábbiak szerint vannak:

 • Islington – cheapest £1060 pcm
 • Westminster – cheapest £1365 pcm
 • Tower Hamlets – cheapest £1150 pcm
 • Camden – cheapest £1100 pcm
 • Southwark – cheapest £850 pcm
 • Hackney – cheapest £1000 pcm
 • Lambeth – cheapest £825 pcm
 • City of London – cheapest £1840 pcm

pcm = per calendar month. Ezekben az árakban nincs Council tax, számlák, és jellemzően nem a legjobb helyeken vannak, hiszen ezek a legolcsóbbak. Mint azt hiszem írtam, a bérlet megkezdésekor 6-8 hét kauciót, és egy hónap bérletet előre be kell fizetni, tehát az első havi számla könnyen a fenti összegek háromszorosa lehet. Egy kétszobás lakás bérléséhez ilyen árak mellett £52-60,000/éves háztartási fizetésre van szükség (úgy, hogy még enni is maradjon.)

Reklámok

Lakásbérlés / szobabérlés Angliában” bejegyzéshez ozzászólás

 1. Szia,

  elkezdtem olvasni a blogod, és letehetetlennek minősült :) 3 hét és megyek UK-ba dolgozni, nagyon sok hasznos/érdekes infot találtam már most is, és még csak a felénél tartok. Köszönöm a sok segítséget amit a blogból kaptam!

 2. DePassant szerint:

  Van benne sok igazság, de például a roomshare az nem egy rossz dolog. 3 év alatt kb 15 helyen laktam Londonban (munka miatt kellett mindig költözni… mert nem voltam hajlandó órákat utazni naponta). Mindig volt szobatársam, volt olyan is hogy 3ágyas szobában voltam. Soha nem volt rossz tapasztalatom, az meg, hogy a legalja az főleg nem igaz. Megvannak a hátrányai (pl minimális “magánélet”) de alapvetően egy gazdaságos és működő megoldás. Meg kell nézni kivel költözöl össze, de nem szabad úgy hozzáállni, hogy na ez biztos lopós, meg ilyenek. Elvégre ez oda-vissza működik. A magyar landlordtól pedig én is óva intek mindenkit, én nekem egyhez volt szerencsém, akkor megfogadtam, hogy soha többet.
  Az sem teljesen igaz, hogy örülhetsz, ha több a fehér a házban, én például mindig fehérekkel (főleg európaiakkal) laktam. Lengyelek lakótársak alapvetően jók, sokan nem tudnak angolul :) és szeretnek iszogatni, de alapvetően jó emberek.
  Végül pedig: ha nem tetszik a hely vagy a lakótársak költözz el. Én majdnem mindig 5-10 perc sétára laktam a melóhelytől, mert nagy választék van. Kitartóan keresni és nézelődni. Ne írj alá hosszú szerződést és ne fizess több hónapi depositot, amíg nem tudod, hogy jó helyen laksz-e. Ja és végül: ne csessz ki magaddal és ne költözz a város másik végébe mint ahol a melóhely/suli van, hogy napi 2-3órát kelljen utaznod. Nem menő :)

 3. @DePassant: A tobb/mas/valtozatos tapasztalatnak en csak orulok, es annak is ha megosztod masokkal :) Szoval koszi :) Roomshare-t nem probaltam, de joreszt ugy nottem fel hogy nem nagyon kellett osztozzak masokkal, ezert nekem szemely szerint idegen megoldas lett volna, ezert (is) kerultem.
  Az utazassal, marmint a kozel lakassal utazas helyett abszolut egyetertek. Otthoni szemmel meglepoen nagy tud lenni a varos! :)

 4. tildy:) szerint:

  A Council House negyeddel nem feltétlen értek egyet. LEgalábbis itt, Hoxton állomás mellett nagyon rendezett és csendes környék. MEtró kb 15 percre van gyalog, ellenben Overground 5 percre. Mi amúgy, mint már beszéltük, a buszokat preferáljuk, max fél óra alatt benn vagyok az Oxfors streen, 10 perc alatt a Liverpoolon, gyaog 15 perc az Old street.

  Mi amúgy most nézünk itt a környéken Council lakás lehetőséget. Lehet vannak helyek, ahol nayon putrik, itt szerensére tényleg rendezett:) Ezerszer jobb, mint a Seven Sisters környéke.

 5. @tildy:): ámen. En azert irtam ezt mert joreszt te vagy az elso es ezeddig egyetlen ismerosom aki nem negativ szinben tuntette fel a council estate-okat. Sajat tapasztalatom nincs elsokezbol.

Kommenteket kérek!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s