Átköltözés Londonba, lakótársak, gondolatok a munkahelyről

Sikeresen átköltöztem Londonba. Helyileg nyugaton vagyok, egy Alperton nevű kerületben, itt találtam szobát megfizethető áron. Persze szokás mondani olcsó húsnak…na ez itt is érvényes. A szoba egész nagy, legalábbis normálisabb, mint az előző, és végre emelet, nem földszint, emellett ablakom is van, úgyhogy nemi fény is bejön. Ablak persze volt eddig is, csak jóval kisebb és sose sütött be a nap.

A lakótársakról nem sokat tudok, bar azt hiszem, már mindegyiket lattam. Egyik nap lattam hogy valamelyik a kenyérvágó kést élezi, próbálja lebontani vele a kertben nővő közel embermagasságú gazt, mintegy bozót vágó késnek használva. Ez fontos, mert a ruha szárító kötél a gaz erdő felett húzódik, csak nem lehet odaférni. Szerencse, hogy nem eszem kenyeret mostanában…de a tisztaság egyebkent is limitaltan ismert fogalom a házban: az agymatracot ki kellett cserélni, egy kisebb vagyonért, mert ahogy ez kinéz hat az szörnyű. A WC meglepően tiszta, marmint a többi dologhoz képest, na nem úgy a zuhany, ahol is a zuhany függöny szerintem a ház építése óta ott van, de azóta nem lett kimosva. Hat olyan is. Végül megelégeltem és kemény £1.50-ert (kb. 450 ft) vettem egy újat. Vannak meg vicces dolgok egyebkent. Pl van egy hűtő az udvarban, ami par hónapja ott áll és nem használják. Egyik nap kinyitottam, nem volt üres…kiüríteni elfelejtették, a többit nem részletezem. Ami meg elég komolyan zavaró az az internet sebessége, egy ADSL vonalunk van, ami elvileg 8 megás, gyakorlatilag meg 0.15 megás, ami magyarul háromszor gyorsabb, mint egy modem (azaz pontosabban nincs is olyan gyors). Talán sikerül valamit kezdeni a témával jövő heten, a házi bácsi hajlik rá, hogy szolgáltatót cseréljünk bar szerintem nem csak azzal van a gond, inkább kábelek vagy valami teljesen más, amit én se tudok megtippelni.

Elkezdtem dolgozni is, a csapat elsőre normálisnak tűnik. Korábban írtam, hogy piac kutatás meg TNS meg minden, lényegében, hogy jobban érthető legyen annak is akitől távolabb áll a téma, a cég kb. a 3. legnagyobb a világon ezen a területen, de igy is 100.000 feletti a globális dolgozok száma. Aki hallott már a Nielsen/ACNielsen/AGBNielsen/GfK nevű cégekről azoknak írom, hogy ez is hasonló, bar amennyire tudom az az egyik nagy különbség az ACN és a TNS közt, hogy bar az ACN sokkal nagyobb, ok csak azzal foglalkoznak, hogy ki mit vásárol, és ezt az adatot elsősorban a boltoktól közvetlenül szerzik. Ezzel szemben a TNS meg pluszban jelentős mennyiségű adatot szerez be 25.000 brit háztartásból is amelyek egy kis kézi számítógépre felviszik a napi vásárlásukat, és havonta beküldik a TNS-nek. Mindezt ingyen, mert nem kapnak pénzt érte, csak néha pár kupont. Ezen kívül is nagyon sok dologgal foglalkozik a vállalat. Van média kutatás, autó ipari, egészségügyi, pénzügyi, politikai, társadalmi stb. kutatásokkal foglalkozó részlegé is, meg a Worldpanel ahol én vagyok. Ez utóbbi is több részre osztható, én jelenleg a vásárlás (purchasing) részen vagyok, de van használat is (usage), meg még több másik. A purchasing/usage közt elég nagy különbség van, és persze a másik az érdekesebb. Az elsőből kiderül pl., hogy az angolok több pénzt költenek alkoholra évente, mint gyümölcsre, a másik pedig arra mutat rá, hogy 96.000 brit család sose vesz WC-papírt. Leegyszerűsítve arról van szó, hogy az egyik azt vizsgálja, hogy ki vesz mit, a másik meg hogy a termeket mire használják.

Majd meg meselek a munkáról később, mert egy hét alatt nem sok releváns derült ki. Most ismerkedek a piacokkal meg az adatbázisokkal, de majd 9 hónap után úgyis áttesznek máshová, úgyhogy kezdhetem elölről az egészet, de akkor majd megpróbálom átkérni magam a másik részlegbe, bar az helyileg is másutt van.

 

Reklámok

Kommenteket kérek!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s