Marx és az elidegenített munka

Aki egy rendes elemzést vár nem fogja megtalálni itt…Voltam suliban, elsőre nem tűnik sokkolónak, bár kiadtak egy kis olvasnivalót, amit majd órán átbeszélünk. Első heti adag, Marx-tól az elidegenitett munka, meg még egy másik mű szintén tőle amit még nem kezdtem el olvasni. Hát nem akarok belegázolni a szocialista vallású olvasóim lelkébe, de hogy hogy lehet ennyit rizsázni a semmiről az valami hihetetlen, és akkor nem irok csúnya szavakat. Javaslom olvasásra aki nem ismeri, kb tizenöt oldal, de megemészthetetlen, pedig magyarul is előkapartam.

A tömör lényege, hogy a munkások a megtermelt javakat mások számára termelik, és ez nekik rossz, mert a termék elidegeniti őket saját maguktól, meg az élettől, meg a mibenlétből, és egyébként is 42. (gyk: link). Mondjuk azt belátom hogy egy 1844-ben irodott papirnak mai szemmel valószinüleg több elavult vonzata van mint amennyi releváns, de furcsállom az akkoriakat hogy ennyien átvették a gondolatokat. (Nem is amiatt mert a dolgozók kisemmizése ismeretlen fogalom lenne a mai világban, hanem mert a versenyt mint negativumot beállitani elég szűk gondolkozásra vall szerintem, nem beszélve arról hogy ha nem csinál senki semmit akkor mégis mire gondolt elmélkedő barátunk, mi a szösz lészen?) Uff.!

Reklámok

Marx és az elidegenített munka” bejegyzéshez egy hozzászólás

  1. Nico91 szerint:

    Tetszik, amit írtál és az is, hogy végre valaki kimondja ezt és nem kerülgeti a forró kását és értelmetlen szakszavakkal próbálja kikerülni a tényt, hogy ennek a szövegnek tényleg ennyi a lényege és kár is volt erről írnia Marxnak, felesleges szócséplés.

Kommenteket kérek!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s